Tjänstefel att beordra broöppning

2014-11-18 10:36 Ann Norrby  
Två personer dog efter att ha kört ner i vattnet vid Hjulstabron i Strängnäs i början av mars i 2013. Foto: TT

Hovrätten anser liksom tingsrätten att broöppningen som krävde två människors liv var tjänstefel. Polisbefälets livsfarliga åtgärd stod inte i proportion till målet att stoppa misstänkta snattare.

Dödsolyckan inträffade en mörk natt  i början av mars 2013, vid Hjulstabron i Strängnäs, i samband med att några poliser i en radiobil försökte få stopp på en bil. I bilen fanns två personer som misstänktes för att ha snattat bensin. Poliserna hade anledning att tro att föraren var påverkad med tanke på hans sätt att köra.

Hovrätten, liksom tingsrätten, anser att det i och för sig var angeläget för poliserna att försöka stoppa bilen som de förföljde. Men med hänsyn till mörkret och till misstankarnas art, går det inte att försvara den livsfarliga och oproportionella öppningen av Hjulstabroon.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Polisbefälet döms för tjänstefel och ska betala 50 dagsböter.

Om domen:

18 november 2014, Svea hovrätt, mål B 4556-14.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen