Arbetsrätt

”Tjejerna ska inte ta sig själva ur matchen”

Charlotte Forssander. Foto: pressbild

MÅLSÄTTNING. År 2015 satte advokatfirman Vinge målet att hälften av alla nya delägare under den kommande femårsperioden ska vara kvinnor. Syftet var att skicka en signal till kvinnorna att satsa.Och hittills har det gett bra resultat.

Publicerad

Advokatbyrån Vinge har jobbat länge med jämställdhet, och har vid fyra tillfällen fått priset European Women in Business Law – Sweden. År 2015 satte byrån målet att hälften av alla nya delägare under den kommande femårsperioden ska vara kvinnor. Inspirationen kommer från London, där flera byråer satt siffermål för att öka jämställdheten, med goda resultat.

Men det handlar inte om kvotering. Kraven för att bli delägare har inte ändrats.

– Syftet är att skicka en signal till kvinnorna, att vi vill och förväntar oss att de ska satsa, säger Charlotte Forssander.

För precis som många andra advokatbyråer har Vinge sett att kvinnorna säger upp sig när det blir dags att bilda familj. Ofta för att de inte tror att det går att kombinera en delägarkarriär med ett närvarande föräldraskap, eller för att de inte anser sig ha lika stor chans att göra karriär som sina män.

– Tjejerna tar sig själva ur matchen, och det vill vi ändra på. Vi vill att de ska bli stärkta att ta diskussionen hemma kring köksbordet, och säga att ’jag har lika stor chans att göra karriär som du, för här ska det vara 50 procent kvinnliga delägare’, säger Charlotte Forssander, arbetsrättsadvokat och managing partner på Vinge i Göteborg.

En annan anledning till att kvinnorna inte satsar är brist på kvinnliga förebilder, har Vinge konstaterat. För även om det funnits kvinnliga del­ägare på byrån länge räcker det inte med några få. Forskning visar att det behövs en kritisk massa, cirka 30 procent, för att en grupp inte ska upplevas som en minoritet.

– Förekomsten av förebilder som man kan identifiera sig med tror vi är en stor del av svaret, och siffermålet spelar en roll i att så snabbt som möjligt få jämställdhet i poolen av delägarkandidater, säger Charlotte Forssander.

Vinge arbetar även för att ha en arbetsmiljö och företagskultur som går att kombinera med barn. Till exempel ordnas medarbetarträffar där delägare berättar om hur de själva fick ihop livspusslet under småbarnsåren. Delägarna uppmuntras också att vara öppna med att de behöver komma iväg för att till exempel hämta på dagis och vabba, så att det inte blir ett stigma. Det diskuteras även hur klienternas behov av tillgänglighet kan mötas utan att kompromissa alltför mycket med övriga delar av livet. Här har digitaliseringen varit till stor hjälp.

– Dagens arbetstagare måste inte nödvändigtvis sitta på kontoret. Om en klient ringer när du ska hämta på dagis klockan fyra kan du alltid säga att du ringer upp senare och då ha samma tillgång till handlingarna i ärendet som på kontoret, säger Charlotte Forssander.

En annan viktig faktor för jämställdheten, både på advokat­byråerna och i samhället, är att uttaget av föräldraförsäkring jämnas ut, menar Charlotte Forssander. Därför uppmuntras männen på Vinge att dela föräldraledigheten jämställt med sina partner, och alla medarbetare kompenseras för förlorad inkomst under föräldraledigheten. Studier visar nämligen att den som varit föräldraledig också tar större ansvar för barnen senare, till exempel vid vabb.

– Om båda könen är hemma lika mycket med barnen blir det ingen skillnad för arbetsgivaren att satsa på en man eller en kvinna, säger Charlotte Forssander.

Vinge har också undersökt om det kan finnas andra orsaker till att kvinnorna lämnar byrån, men inte hittat några, berättar Charlotte Forssander. Lönekartläggningarna har inte visat några osakliga löneskillnader. Det anställs minst lika många kvinnliga som manliga biträdande jurister, och de kvinnliga får arbeta med lika spännande och utmanande uppdrag som de manliga.

Satsningen på 50 procent nya del­ägare som är kvinnor år 2020 har redan fått effekt. År 2018 var 60 procent av de nya delägarna som togs in på Vinge kvinnor. På Vinge som helhet är andelen kvinnliga delägare nu 25 procent, och i Göteborg, där Charlotte Forssander har sitt skrivbord, 36 procent.