Arbetsrätt

Tvingades skylta med BH-storlek – stämmer underklädeskedja

En före detta anställd i en underklädesbutik tvingades bära en namnskylt där även kupstorlek och bystomfång stod med. Kränkande tyckte kvinnan men fick inte tillåtelse att ta av sig den. Nu stämmer hon sin före detta arbetsgivare inför Arbetsdomstolen för diskriminering.

Publicerad
Den Change-anställda kvinnan tvingades bära sin BH-storlek på en skylt på bröstet. Nu stämmer hon företaget. Det är inte kvinnan på bilden som stämt Change. Foto: Colourbox, Change.com

Kvinnan var anställd i underklädeskedjan Change of Scandinavias största butik i Sundsvall. Redan när hon anställdes 2009 fick hon namnbrickan som hon skulle sätta på tröjan.

Kvinnan upplevde det som både kränkande och obehagligt att ha brickan på sig. När hon ifrågasatte varför hon skulle ha den fick hon höra att den alltid måste bäras. Det framgick även av personalföreskrifterna. Kvinnan tyckte att det var särskilt pinsamt att bära namnbrickan när butiken anordnade kampanjdagar.

Försäljarna skulle då stå vid ingången till köpcentret med brickorna på sig och fråga potentiella kunder om de visste sin bh-storlek. Namnbrickan spelade sedan stor roll för lönesättningen.

Bolaget använder sig av så kallade "mystery shoppers" som innebär att personer på uppdrag av arbetsgivaren besöker butikerna och utger sig för att vara kunder. Syftet är att kontrollera hur försäljarna sköter sitt arbete. En del som bedöms är om försäljaren har namnbricka och måttband på sig. Om inte så får försäljaren poängavdrag. Bedömningen ligger även till grund för lönesättningen. Kvinnan valde att avsluta sin anställning i somras.

Men fackförbundet Handels driver nu hennes fall och har stämt bolaget och Svensk Handel inför AD. Handels yrkar att bolaget betalar 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan och 100 000 kronor för brott mot kollektivavtalet. Förbundet menar att det rör sig om könsdiskriminering och konstaterar i stämningsansökan att namnskylten med måtten på inneburit att kvinnan utsatts för trakasserier på grund av sitt kön. Handels anser även att det rör sig om brott mot kollektivavtalet eftersom det vilar på förutsättningen att arbetsgivaren iakttar lag och goda seder.