Tvisten löst på Talentum

2016-10-10 10:35 Karin Nilsson  

Efter närmare tre år har Talentum och journalistklubben förlikats. Varken facket eller den nya ledningen ville lägga mer energi på konflikten.

Konflikten mellan finskägda Talentum och Journalistförbundet har pågått sedan hösten 2013. Tvisten uppstod i samband med en omorganisation när företaget ville outsourca redigeringen vilket skulle leda till flera uppsägningar. Tvisten har rört två olika delar, dels brott mot medbestämmandelagen, MBL, dels rätten för journalistklubben att anlita en arbetstagarkonsult. Efter närmare tre år är konflikten över.

-Vi skulle ha haft en förberedande muntlig förhandling i Arbetsdomstolen men kom själva överens, säger Eddie Pröckl, journalistklubbens avgående ordförande.

Förlikningen innebär att Talentum betalar 95 000 kronor i skadestånd till Journalistförbundet. I stämningen till Arbetsdomstolen yrkade Journalistförbundet på ett allmänt skadestånd på 400 000 kronor för brott mot MBL. Eddie Pröckl konstaterar att skadeståndet facket nu fått är lägre men att bägge parter ska ge något i en förlikning.

-Vi har bytt ledning och min tolkning är att den nya ledningen inte är ett dugg intresserad av att strida mot facket. De vill i stället utveckla företaget tillsammans med oss, och det är ju mycket bättre.

Talentum köptes vid årsskiftet av den finska mediekoncernen Alma Media. Ulf Magnusson är ny vd på Talentum. Han är nöjd med förlikningen.

-Vi vill inte lägga energi på gammalt groll och vi vill ha en bra relation med facket.

Ulf Magnusson tycker att det är skönt att konflikten nu är löst och vill se framåt.

-Jag tror inte att den nya ägaren hade hanterat det här på samma sätt, säger han.

Frågan om rätten till arbetstagarkonsult avgjordes i skiljenämnd i våras. Skiljenämnden beslutade att Talentum skulle betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd till Journalistförbundet.

Talentum ger bland annat ut titlarna Lag & Avtal, Arbetarskydd, Affärsvärlden, Ny Teknik och Dagens Media

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna