Arbetsrätt

Undersköterska dömd för dataintrång

Kvinnan läste i ett döende barns journal och spred uppgifter ur den på hemorten. Döms för dataintrång - men får behålla jobbet.

Publicerad

Undersköterskan läste barnets journaler trots att hon inte arbetade på den avdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, rapporterar SVT Smålandsnytt. Föräldrarna till den nyfödda lilla flickan uppgav att information ur denna sedan spreds på orten där de bodde. Nu har sköterskan dömts till dagsböter för dataintrång.

Under utredningstiden har undersköterskan jobbat kvar på sin avdelning. Nu står det klart att hon även får behålla sin anställning.

– När vi har tittat på detta har vi gått efter arbetsrättsliga prejudikat och sett på hur Arbetsdomstolen resonerat i liknande fall. Ett enskilt intrång är då inte skäl för avskedande. Däremot har vi varit mycket tydliga med att vi ser det som en mycket allvarlig händelse och det var också därför vi polisanmälde undersköterskan, säger Hans Dahlberg, personalchef på landstinget, till SVT.

Sköterskan har erkänt att hon läst journalen men känner sig orättvist behandlad. I en intervju med Smålandsnytt säger hon att många andra gått in i journalen men inte straffats för detta.