Arbetsrätt

Ungdomsrabatten försvinner

Slut på sänkt arbetsgivaravgift för unga i den nya regeringens budgetförslag. Foto: TT

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga slopas i den nya regeringens budgetförslag. Samtidigt införs traineejobb för unga.

Publicerad

Sammanlagt innebär budgetpropositionen skattehöjningar på 22,76 miljarder kronor nästa år. Nära hälften av den summan står den slopade ungdomsrabatten för. Arbetsgivaravgifterna för unga ska höjas i två steg, vilket ger skatteintäkter på drygt nio miljarder 2015 och lika mycket 2016.

Samtidigt avtrappas jobbskatteavdraget för de som tjänar över 50 000 kronor i månaden, och löneskatt för de som jobbar efter 65 års ålder införs.

- Den här budgeten är framtagen i samarbete med Vänsterpartiet. De förtjänar respekt för att de har varit med och tagit ansvar, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när budgeten presenterades på torsdagen.

På utgiftssidan föreslår regeringen en satsning på traineejobb för unga som ska kosta 0,45 miljarder kronor nästa år. En satsning som Sverigedemokraterna tidigare har hotat att fälla. Regeringen bygger också ut extratjänsterna i offentlig sektor för långtidsarbetslösa.

Regeringen spår en minskad arbetslöshet de kommande åren. Samtidigt höjs anslaget till Arbetsförmedlingen med 0,91 miljarder kronor nästa år, och med en liknande summa 2016-2018.

- Vi gör ett tillskott till Arbetsförmedlingen, säger Magdalena Andersson.

Både taket och grundbeloppet i a-kassan höjs från och med maj nästa år. En satsning som beräknas kosta 1,64 miljarder kronor.

1,4 miljarder kronor ytterligare avsätts till sjukförsäkringen för att täcka det ökande antalet sjukskrivningar, och anslaget till aktivitets- och sjukersättningar som går till bland annat förtidspensionärer och deltagare i Fas 3 ökas med 2,5 miljarder kronor. Enligt finansministern kommer Fas 3 att tas bort, men inte nu.

Den bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas.

- Vi avskaffar stupstocken i sjukförsäkringen från nästa år, säger Magdalena Andersson.

Som regeringen tidigare har meddelat införs också en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Men den utlovade satsningen på höjda lärarlöner syns inte i budgeten.

- Ingen satsning på lärarlönerna här, däremot skriver vi i finansplanen att vi är beredda att avsätta tre miljarder för detta framöver, säger Magdalena Andersson.