Arbetsrätt

Unik dom om självmord väntas i morgon

Åse Schoultz Foto: Magnus Werme

I morgon onsdag kommer domen i det uppmärksammade Krokom-målet. En socialsekreterare tog sitt liv efter mobbning på jobbet. Två chefer vid kommunen åtalades för arbetsmiljöbrott. Men rättegången handlade till lika stor del om arbetsrätt.

Publicerad

Krokoms kommun använde Las som mobbningsinstrument. Det hävdade arbetsrättsjuristen Mats El Kott som la till bevisning i sista sekund. De tilltalade protesterade mot detta och menade att det inte låg inom ramen för vad en målsägande får göra, men tingsrätten godkände justeringen. Målet kom därför att handla lika mycket om arbetsrätt som om arbetsmiljö. Även åklagaren Åse Schoultz var skeptisk till en början:

- Jag hade ju gått på underlåtenheten så jag tänkte: Hoppsan, ska vi verkligen pressa domstolen med att ta in det här? Men nu är jag jätteglad att han gjorde det för nu blev det en allomfattande prövning, säger hon.

Så här skriver Mats El Kott i yttrandet som justerar gärningsbeskrivningen:

[De båda åtalade cheferna] har den 24 – 26 maj 2010 startat en arbetsrättslig procedur i syfte att avsked Persson från dennes anställning i Krokoms kommun med vetskap om dels att ingen grund för avsked (grovt avtalsbrott) förelåg eller i vart fall utan vetskap om att sådan grund förelåg och med vetskap om de varningar för självmordsrisk som förelåg (…).

Tillägget går att överklaga i morgon när domen meddelats. Läs vad Östersunds tingsrätt kommer fram till, parternas kommentarer och änkan Maria Lundqvist Perssons reaktion.