Unik rättegång om chefens ansvar för självmord

2013-11-12 13:24 Ann Norrby  

Socialsekreterarens chefer står åtalade för hans självmord. Östersunds tingsrätt ska nu bedöma deras skuld.

Socialsekreteraren arbetade i Krokoms kommun. Han själv och hans arbetskamrater ansåg att han utsattes för kränkande särbehandling. Han tog sitt liv sommaren 2010.

Arbetsmiljöåklagare Åse Schoultz hävdar att två av hans chefer borde ha gjort åt något åt hans arbetssituation. Hon anser att cheferna vållade hans död.

Rättegången kommer att pågå i över en vecka. Socialsekreterarens änka ska höras först, därefter följer de två åtalade cheferna. En tidigare chef och sju av den avlidnes arbetskamrater är vittnen, liksom fackliga företrädare, en läkare och en psykolog. Sammanlagt är ett tjugotal personer kallade som vittnen.

Några av vittnena kommer att höras i andra hälften av december, då hålls också slutpläderingarna.

Rättegången dag 2: Chefernas vittnesmål

I morgon onsdag hörs en av socialsekreterarens före detta arbetsledare och fyra av hans kolleger. På torsdag ska ytterligare tre kolleger höras och en handledare, två fackliga ombud, en läkare, en psykolog samt en representant från företagshälsovården. Därefter blir det en månads uppehåll i rättegången.

När den återupptas den 18 december ska kommunens personalchef höras. Dessutom tre andra vittnen som de åtalade vill ska uttala sig samt ett vittne som änkan och hennes barn har åberopat. Enligt planerna ska torsdagen den 19 december ägnas åt åklagarens och ombudens slutpläderingar.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna