”Unionens staplande skadar hela fackföreningsrörelsen”

2016-09-07 10:47 Lena Gunnars  
Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande. Foto: Tor Johnsson

Journalistklubbens ordförande på Sveriges Radio råder medlemmar att gå ur Journalistförbundet. I alla fall om de vill jobba kvar. Unionen tillåter staplande av visstidsanställningar under längre tid än Journalistförbundet, skriver tidningen Journalisten.

(Uppdaterad) Enligt det avtal som Unionen tecknade med public-servicebolagen kan medlemmen stapla visstidsanställningar i upp till tio år. Medlemmar i Journalistförbundet kan bara ha tillfälliga anställningar i max sju år.

Därför råder Journalistklubbens ordföranden på Sveriges Radio medlemmarna att gå ur förbundet om de vill förbättra möjligheterna att jobba kvar på företaget, skriver Journalisten.

”Som klubbordförande vill jag gärna prata med de programanställda, och jag är en av dem som säger att om du gärna vill jobba på SR så har du större möjligheter om du är oorganiserad. Jag informerar om hur man går ur facket och hur lång tid det tar, och att man är välkommen att ställa frågor även om man inte är medlem. Det andra alternativet är helt enkelt sämre”, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistklubben på Sveriges radio, till Journalisten.

Hon beräknar att ett hundratal personer på företaget i dag inte är medlemmar i klubben och att det är en stor skillnad jämfört med hur det såg ut för några år sedan.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling förklarar förbundets hårdare linje med att man vill motverka missbruk av visstider.

”Det enda sättet att komma tillrätta med det här är att få bort avtalskonkurrensen, men det är tyvärr en omöjlig väg att gå så länge man har med Unionen att göra. Jag vet att jag låter hård nu men det är fortfarande en gåta för mig hur de resonerar. Det här skadar hela fackföreningsrörelsen, säger Jonas Nordling”, till Journalisten. 

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert anser också att tillsvidareanställningar är bättre än visstidsanställningar.

” Men när det gäller visstidsanställningar vill medlemmarna hellre ha långa sammanhängande visstidsanställningar än några få korta och därefter tvingas lämna. För att öka den fackliga styrkan har vi också vid flera tillfällen föreslagit Journalistförbundet att vi ska samförhandla. Det tror vi är bästa vägen för att förbättra avtalet”, säger han till Journalisten.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna