Arbetsrätt

”Upprätta turordningslista som tar hänsyn till produktivitet”

Jonas Malmberg

Arbetsdomstolens ordförande Jonas Malmberg drar igång debatten på temat "Las i förändring" med ett eget kontroversiellt förslag: <br> - Man skulle kunna tänka sig kollektivavtal om turordningsregler som säger att parterna gemensamt ska upprätta en turordningslista som tar hänsyn i första hand till företagets produktivitet och i andra hand till ålder, säger han.

Publicerad

Jonas Malmberg är en av flera talare under Sacos seminarium Las i förändring på tisdagseftermiddagen. Utgångspunkten för seminariet är Sacos nya rapport med samma namn som seminariet. Innan debatten drar igång delar Jonas Malmberg med sig av några egna tankar om Las. Han konstaterar att rapporten lyfter fram anställningsskyddslagens medbestämmandefunktion.

- Den som läser lagtexten kan få för sig att det här är en individuell försäkring för arbetstagare med lång och trogen tjänst, men i slutändan så menar rapportens författare att nej det blir inte så i verkligheten. Las blir i själva verket en bas för en förhandlingsuppgörelse, säger han.

Om facken till exempel tycker att det blir för många tidbegränsade anställningar eller vill ha kontroll över hur bemanningsanställda hyrs in kan det byta förbättringar på det området mot förändringar som att gå med på att minska turordningskretsarna.

Andra funktioner som anställningsskyddslagen har är att fungera som ett skydd mot godtycke och att skapa inflytande.

- Om det är de viktigaste funktionerna kan man tänka sig en annan typ av turordningsregler än dem som bygger på sist in först ut. Då skulle man kunna tänka sig kollektivavtal om turordningsregler som säger att parterna gemensamt ska upprätta en turordningslista som tar hänsyn i första hand till vad som kan gynna företagets produktion och i andra hand till faktorer som ålder och försörjningsbörda. Om parterna inte kommer överens får vi ha en skiljenämnd som bestämmer. Det skulle ge en god hållpunkt för att komma överens. Det ger en tydligare signal om att vi inte ska ha en senioritetsprincip. Jag tror att det finns möjligheter för parterna att åstadkomma en reglering som mer talar om vad det egentligen handlar om, säger Jonas Malmberg.

Förslaget från Malmberg hänger en stund i luften när panelen bestående av Saco:s ordförande Göran Arrius, Jan Ericson, M; från arbetsmarknadsutskottet, Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och Caroline Söder, vd för Trygghetsstiftelsen tar över publikens uppmärksamhet. Men först inflikar moderatorn Mia Odabas en fråga till Jonas Malmberg:

- Du har ju gjort en utredning om tvister i samband med uppsägning där du kom med ett antal förslag till mer eller mindre stora förändringar i Las. Utredningen kom i september förra året och har blivit ganska sågad från alla möjliga olika håll. Vad säger du om det?

- Om man ombeds att lägga fram ett förslag på ett område där det finns väldigt stora åsiktsskillnader är det klart att det kommer att ogillas av många. En gammal granne hemma var förrättningslantmätare i många år. Han sa att om han hade dragit gränsen mellan två fastigheter så kände han sig rätt nöjd om båda var missnöjda.

Moderatorn vänder sig mot panelen igen och ber den svara på Jonas Malmbergs förslag om en ny grund för turordningslistorna.

- Det finns olika åsikter mot turordningsreglerna i vårt parti men vi har väldigt tydliga beslut från våra partistämmor att vi inte vill gå in och göra lagstiftningsförändringar i detta, säger Jan Ericson.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius kan inte se att Jonas Malmbergs förslag om att utgå från företagens produktivitet när turordningslistorna upprättas är någon bra lösning.

- De som blir kvar ska ju bli en grupp som passar verksamheten, men vi tvistar ganska ofta i avtalsrörelsen om hur hög en produktivitet är. Det är sällan vi är överens där, säger hon.

Debatten avslutades med frågor från publiken. Då passade Patrik Karlsson från Svenskt Näringsliv på att kritisera en del av slutsatserna i Saco:s rapport, bland annat den om att arbetsgivarna har möjlighet att behålla "rätt kompetens" med nuvarande Las-regler. Han menade att det var en stor brist att LO:s avtalsområden inte fanns med i rapporten.

- Inom LO sker inga avsteg från turordningar över huvudtaget. Saco har missat en väsentlig del när man bara har tittat på tjänstemannasidan. Våra medlemsföretag finns i alla branscher. Det är klart att vi får väldigt tydliga signaler från våra medlemsföretag om att vi inte ska underskatta Las effekter på hur verksamheterna organiseras, säger han.

Las i förändring

  • Debatten om Las och arbetsrätten är kraftigt överdriven. Anställningsskyddet har anpassats till arbetslivets förändringar, anställningstidens betydelse har försvagats medan kompetens värderas högre. Det visar Saco:s nya studie.
  • Fokusgrupper har intervjuats i studien och en genomgång har gjorts av nationalekonomisk och rättsvetenskaplig forskning. Rapporten slår bland annat fast att anställningstidens betydelse har minskat och att arbetsgivarna i stor utsträckning kan behålla den kompetens som verksamheten kräver.

Källa: Rapporten Las i förändring