Uppsagd och utskälld när han ville vara föräldraledig

2016-01-08 14:48 Tiina Demargne  
Mannens ansökan om föräldraledighet föll inte i god jord. Chefen svarade med att säga upp honom. Foto: Jörgen Appelgren

Först blev mannen utskälld, sedan uppsagd. Orsak: Han ville vara föräldraledig. Efter sex veckor togs uppsägningen tillbaka. Nu stäms arbetsgivaren av diskrimineringsombudsmannen.

Mannen som ville vara föräldraledig i tretton månader från inredningsbutiken i Stockholm.

Chefen vägrade att ta emot hans skriftliga ansökan och gav i stället den anställde en utskällning. Mannen fick efter fyra dagar besked via mejl om att han hade blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.

Han tog då kontakt med advokat och meddelade arbetsgivaren att han avsåg att yrka ogiltigförklarande av uppsägningen. Resultatet blev att arbetsgivaren via mejl tog tillbaka uppsägningsbeskedet, efter sex veckor.

DO stämmer nu arbetsgivaren för missgynnande som har samband med föräldraledighet och begär 80 000 kronor i skadestånd.

– Missgynnanden som har samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson som är processförare på DO, i ett pressmeddelande.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen