Arbetsrätt

Uppsagda läraren utköpt för andra gången

Diskrimineringsombudsmannen stämmmer företaget.
Diskrimineringsombudsmannen stämmmer företaget.

Läraren David Nilsson får 700 000 kronor i avgångsvederlag från Malmö stad. Det är andra gången han köps ut från en skola, uppger Sydsvenskan.

Publicerad

David Nilsson anklagade sför att sätta för låga och för höga betyg. Han ansågs också försämra arbetsmiljön. Han har fått både stöd och kritik av kollegor, skriver Sydsvenskan.

MBL-förhandlingen i torsdags slutade med att David Nilsson sades upp och fick avgångsvederlag.

– Jag trivs på skolan och ville jobba kvar. Att omplacera mig var tydligen omöjligt, jag bedömdes inte ha kompetens för någon annan ledig tjänst i Malmö stad. Så min anställning avslutades och jag fick skadestånd på 700 000 kronor i enlighet med § 39 i Lagen om anställningsskydd. Pengar som jag tror hade gjort större nytta någon annanstans i kommunen, säger David Nilsson till tidningen och fortsätter:

– Så länge arbetsgivare har pengar undanstoppade, gör man sig av med "obekväma" arbetstagare. Det enda jag kan hoppas på är att fler arbetstagare i framtiden vågar protestera, kritisera och prata med tidningar.

Det är andra gången som David Nilsson fick ett avgångsvederlag. Första gången var från den skola i Eskilstuna han var anställd på, något som också har uppmärksammats av hans kritiker.

– Det stämmer att jag nådde en överenskommelse med den skolan. Men det var jag öppen med när jag anställdes på S:t Petri, säger han till Sydsvenskan.

Tidningen skriver också att Malmöskolan S:t Petris ledning har ifrågasatts då rektorerna fått sina egna barn anställda på skolan.