Utebliven handskakning prövas i tingsrätten

2009-12-14 09:22 Mattias Davidsson  
Handslaget är inte den förhärskande hälsningsgesten överallt. Foto: Colourbox

Stockholms tingsrätt prövar i dag, måndag, fallet där en muslimsk man avböjde att skaka hand med en kvinnlig chef. Diskrimineringsombudsmannen hävdar att mannen stängts av från aktivitetsstöd för att han är muslim.

Rättegången gäller en svetsare som i december 2005 påbörjade en arbetsmarknadsutbildning till verkstadsoperatör i Älmhult. När mannen besökte ett företag för att diskutera en praktikplats avböjde han att ta den kvinnliga vd:n i hand. I stället valde han att hälsa genom att lägga handen mot sitt bröst.

Mannen fick inte praktikplatsen. Företaget hävdade att han saknade rätt kompetens och erfarenhet.

Saker och ting spetsades till när Arbetsförmedlingen i Älmhult drog in ersättningen eftersom man ansåg att mannen medverkat till att han inte fick jobbet. Myndigheten hänvisade till svenska normer om jämställdhet. Dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, kom fram till samma slutsats.

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att driva mannens fall. För det första var inte handskakningen skälet till att mannen nekades praktik. För det andra är handskakning ingen rättighet, hävdar DO.

Idag, måndag, hålls rättegången i Stockholms tingsrätt.

DO yrkar att Arbetsförmedlingen betalar 120 000 kronor i ideellt skadestånd och 35 345 kronor i ekonomiskt skadestånd till mannen.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna