Arbetsrätt

Utländska företag i Sverige måste gå att nå

Facket erbjuder flott regeringen juristhjälp: I snurren runt EU:s utstationeringsdirektiv, tjänstedirektiv, kommande bemanningsdirektiv och den svenska filiallagen vill facket bidra till att ett gammalt krav uppfylls: När utländska företag utstationerar folk till Sverige måste det finnas någon att förhandla med.

Publicerad

Det är tre tunga ordförandenamn som undertecknat ett brev till arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. Sture Nordh, TCO, Wanja Lundby-Wedin, LO, och Anna Ekström, Saco, ställer sina jurister till förfogande. Och man tycker att en träff vore på sin plats.

Bakgrunden är att EU-kommissionen underkänt den tidigare svenska filiallagen. Det strider mot tjänstedirektivet att kräva en i Sverige bosatt representant för ett utländskt företag som verkar här. Fackens förslag är att Sverige ska kräva en utpekad representant med befogenhet att förhandla. Genom att avstå kravet att den personen ska bo i Sverige har man rundat EU-kommissionens kritik. Förebilden är de nordiska grannländerna. En sådan skrivning skulle föras in i utstationeringslagen.

Det råder konsensus om parternas roll på arbetsmarknaden. Alltså bör sådan även råda i frågan om att den ena parten alltid ska kunna nå den andra för förhandlingar.

– Vi utgår från att vi har en samsyn i den delen, skriver de fackliga ledarna.

Det som återstår är då juridiken.

- Om regeringen anser att vi har ett juridiskt problem med EU-kommissionen, då kan vi hjälpa till med att lösa det. Det är däremot ett politiskt problem om regeringen använder EU-rätten som täckmantel för att göra saker som står i strid med den svenska modellen, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.

Arbetsmarknadsdepartementet uppger att man inte kan svara på brevet förrän beredningen av filiallagen är färdig. Däremot blir det säkert tillfälle att träffas. Hillevi Engström möter fortlöpande representanter för parterna.

Lagar att hålla reda på

Filiallagen har utretts under tryck från EU. Där prövas olika lösningar för att få svensk lag i linje med tjänstedirektivet, men frågan om en behörig representant faller utanför. Tjänstedirektivet handlar inte om arbetsrätt. Utredaren nämner som en möjlighet att regeln om en representant istället förs in i utstationeringslagen och det är vad facket tar fasta på.

Deras brev är ställt till arbetsmarknadsministern, med kopia till näringsministern. Utstationeringsdirektiv är arbetsrätt och hör hemma hos Hillevi Engström, tjänstedirektivet och filiallagen återfinns under Maud Olofssons domäner.

I januari kommer Birgitta Nyströms förslag till bemanningsdirektivets införande i Sverige. Den lagstiftningen väntas medföra att utstationeringslagens skrivning om minimivillkor kommer att behöva ändras till en likabehandlingsprincip.