Utredning på gång om provanställning av lärling

2011-10-28 09:38 Lena Gunnars  

Inom kort väntas regeringen tillsätta en utredning om lärlingsprovanställningar. Förhoppningen är att den nya anställningsformen ska underlätta för unga att ta sig in på arbetsmarknaden.

Lag & Avtal berättade redan för ett år sedan om den nya anställningsformen som bland annat skulle innebära att provanställningstiden förlängs. Arbetsgivaren kan om alliansens förslag bli verklighet ha unga under 23 år provanställda i upp till 18 månader. Anställningsformen ska utformas på samma sätt som inom dagens regelverk för provanställningar. Villkoren ska regleras genom kollektivavtal. Det var meningen att utredningsdirektiven skulle tas under gårdagens regeringssammanträde.

- Men ärendet är nu uppskjutet till sammanträdet nästa vecka, säger Kerstin Högberg, kommittéredogörare vid Arbetsmarknadsdepartementet.

Socialdemokraterna och SSU är kritiska till förslaget och ser det som ytterligare ett sätt att skapa osäkra anställningar för ungdomar. SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström och Johan Büser, i SSU:s förbundsstyrelse skrev nyligen på DN Debatt att den nya lärlingsprovanställningen inte ska förväxlas med lärlingsutbildningarna på gymnasiet. De vänder sig emot att det är upp till arbetsgivaren att definiera utbildningsinnehållet.

"Att kalla förslaget en lärlingsprovanställning tycks bara vara ett sätt att dölja att det egentligen handlar om en förlängd provanställning för unga" menar de.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna