Arbetsrätt

V: Rätt kräva arbetskläder till vårdpersonal

Skyddsombudet Madeline Karlsson ställde krav på hygienen, krävde arbetskläder inom hemtjänsten och fick rätt mot Leksands kommun. Foto: Scanpix
Skyddsombudet Madeline Karlsson ställde krav på hygienen, krävde arbetskläder inom hemtjänsten och fick rätt mot Leksands kommun. Foto: Scanpix

Vänsterpartiet tycker att Kommunal gör rätt i avtalsrörelsen som kräver att arbetsgivaren ska bekosta arbetskläder till vårdpersonal. <br/>– Det borde vara norm, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Publicerad

Rossana Dinamarca konstaterar att det mest är kvinnor som arbetar inom vården. Att låta arbetsgivaren bekosta deras arbetskläder skulle vara att ett sätt att uppvärdera deras arbete, menar hon.

Rossana Dinamarca ser det som en jämställdhetsfråga.

– Jag hörde nyligen på en debatt i P1 mellan arbetsgivarorganisationen SKL och Kommunal. SKL tyckte där att klädfrågan är något som bör lösas lokalt på arbetsplatserna. Men jag har själv jobbat som vårdbiträde och vet att det ser olika ut om man ska ha egna eller arbetsgivarens kläder, säger hon.

Rossana Dinamarca ser risker med att personalen har sina privata kläder på jobbet. Hon tänker främst på risken för smitta.

– Man kan ju få med sig smitta hem. Det är inte bra ur någon synvinkel att inte ha arbetskläder.

Rossana Dinamarca håller med Kommunal om att det i dag är en skillnad på skit och skit. För män är det självklart med arbetskläder på jobbet medan kvinnorna i vården får ha sina egna kläder.

– Vi ser hela tiden dessa skillnader mellan könen på arbetsmarknaden. Arbetskläderna är bara ett exempel. Ett annat är delade turer. Inom manliga yrken får männen betalt för den där pausen mellan passen medan kvinnorna i vården får vara "lediga" gratis mellan sina, säger hon.