Arbetsrätt
Vad göra av personalen vid en överlåtelse?
När en verksamhet går över till en ny ägare övergår också ansvaret för de anställda till den nye ägaren. Men vad som är "en lagenlig överlåtelse" kan vara knepigt att avgöra.
Det typiska exemplet är detta: Politikerna i ett landsting tycker att det centrala tvätteriet kostar för mycket. Därför bestämmer man att lägga ut verksamheten på en entreprenör - konkurrensutsätter verksamheten som det heter.
Entreprenören vill dock slimma organisationen och tänker inte ta över alla anställda från landstinget.
Men är det en "överlåtelse" måste de göra det. Är det inte en "överlåtelse" slipper de. Är det en "överlåtelse" har de anställda även rätt att vägra gå över och i stället stanna hos den ursprungliga ägaren.
Den här regeln infördes i LAS, Lagen om anställningsskydd, 1995 och bygger på EG-rätten. Det centrala för om det ska klassas som en "överlåtelse" är att verksamheten behåller sin "identitet". Och för att kolla det finns en checklista på sju punkter som ska beaktas (Se separat ruta).
- Det kom ett antal AD-domar när lagen infördes. Sedan har det minskat. Jag tror det beror på att de inblandade inser att ingen är betjänt av utdragna tvister, säger Göran Söderlöf, arbetsrättsjurist på Sveriges kommuner och landsting.
Det första fallet som avgjordes av AD handlade om ett bussföretag som tog över viss busstrafik från ett annat bussbolag. (95/163) Ingen "överlåtelse" konstaterade AD eftersom företaget inte övertagit vare sig personal, administration, fordon eller fastigheter. Bussföretaget hade därmed inget arbetsgivaransvar för de anställda.
- Det finns möjligheter för arbetsgivaren att trixa. Man tar till exempel inte över bussar och andra tillgångar utan anskaffar dem på annat sätt för att försöka undvika att det ska klassas som överlåtelse, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO:s rättsskydd.