Arbetsrätt

Var fjärde ung nekad anställningsavtal

Skriftliga anställningsavtal är inte självklart när det gäller unga. Nära var fjärde person i åldersgruppen 20 till 24 år fick inget sådant innan de påbörjade sina nuvarande jobb.

Publicerad

Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av fackförbundet Unionen. Hälften av dem som inte fick något anställningsavtal innan anställningen påbörjades hade inte heller fått något efter att de jobbat en månad.

– Om det inte finns kollektivavtal är det jätteviktigt att få ett skriftligt anställningsavtal med uppgift om lön och arbetstid, annars finns det ingenting som reglerar anställningsvillkoren, säger Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen, i ett uttalande.

Hon påpekar att det strider mot lagen när företag inte skriver anställningsavtal där uppgifter om lön och arbetstid står med.

Sex procent av de svarande i åldersgruppen 20 till 24 år hade inte heller på sina första jobb fått den lön de kommit överens om med arbetsgivaren. Undersökningen har gjorts av YouGov Opinion på uppdrag av Unionen. Cirka 1000 personer har intervjuats. Målgruppen var kvinnor och män i åldrarna 20-40 år.