Var tredje utstationerad jobbar inom bygg

2014-02-25 10:31 Elinor Torp  

Bygg, tillverkning och it. Här jobbar de flesta utstationerade. Sedan registret kom till förra sommaren har närmare 20 000 personer anmälts. Tyskland, Polen och Indien skickar mest arbetskraft till Sverige.

Utländska arbetsgivare som skickar personal till Sverige för att jobba under en begränsad tid måste anmäla detta till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Detta sedan 1 juli förra året. Under andra halvan av 2013 startade 2 700 arbetsgivare konton hos Arbetsmiljöverket där nästan 20 000 arbetstagare har registrerats, skriver myndigheten på sin hemsida.

- Främst är registret till för arbetsmarknadens parter som ska kontrollera att utländsk arbetskraft här på uppdrag arbetar enligt villkor som satts upp i kollektivavtal, säger Alexandra Falke, systemansvarig för registret.

Den som är i Sverige för att jobba kan registreras för ett eller flera uppdrag. Vistelsetiden varierar från sex dagar upp till flera år. En genomsnittlig månad befinner sig över 6 000 utländska arbetstagare här. Var tredje arbetstagare jobbar inom byggbranschen, drygt 6 800, enligt pressmeddelandet från Arbetsmiljöverket. Företagen som skickar hit personal är främst polska, litauiska, lettiska och danska.

Omkring 4 600 utstationerade jobbar med tillverkning. Reparationer och installationer av maskiner i industrin är vanliga arbetsuppgifter för den utländska arbetskraften. Här är de flesta företag tyska, finska eller polska.

En annan stor grupp som är här på tidsbegränsade uppdrag arbetar med information och kommunikation, främst datakonsulter och programmerare. Inom it-sektorn kommer nästan all personal från indiska företag.

De flesta utstationerade jobbar i Stockholm och Göteborg, men även Östersund, Lysekil, Malmö och Gävle har en hel del tillfällig arbetskraft från utlandet.

Utstationerad arbetskraft i Sverige

Tyskland 16 procent

Polen 13,7 procent

Indien 10,4 procent

Litauen 7,2 procent

Danmark 6,5 procent

Källa: Arbetsmiljöverket, som ansvarar för registret.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna