Arbetsrätt

Varsågod och välj - Sparken eller sluta själv

Säg upp dig själv, annars gör vi det. En sådan uppmaning från arbetsgivaren kan vara tillåten. Men uppmaningen får inte vara en provokation, då strider den mot god sed.

Publicerad

Balansgången är inte helt enkel. När är en anställd provocerad och pressad? Och när är den egna uppsägningen ett gynnsammare alternativ?
En arbetsgivare får till exempel inte försätta en anställd i en sådan svår situation att det finns risk för att hon eller han känner sig tvingad att säga upp sig. En uppsägning som kommer till så jämställs med en uppsägning från arbetsgivarens sida.
Men om en anställd har gjort ett uppenbart fel i arbetet är det en annan sak.
Fallet med brevbäraren som hade ont i nacken bedömdes så av Arbetsdomstolen. Efter drygt trettio år som brevbärare hade en man fått ont i nacken. Han behövde därför bara dela ut post två timmar per dag. Men efter några år fick han och alla andra brevbärare fler hushåll att dela ut post till. En fredag, när han var stressad, rev han sönder några av breven i stället för att dela ut dem.
De sönderrivna breven hittades samma dag och brevbäraren erkände att det var han som gjort det. På måndagen fick han två alternativ av sin chef - antingen säga upp sig själv eller låta postens ansvarsnämnd bedöma det han gjort.
Efter att ha rådgjort med en ombudsman från Seko som var med på mötet, bestämde sig brevbäraren för att säga upp sig.
Men senare ångrade han sig. Hans fackförbund hävdade att han hade handlat oöverlagt därför att han varit deprimerad och inte kunnat bedöma sin situation rätt.
Arbetsdomstolen höll inte med om det. Brevbäraren hade erkänt att han hade rivit sönder breven. Att förstöra post skulle ha kunnat vara saklig grund för uppsägning från Postens sida. Därför bröt Posten inte mot god sed eller handlade otillbörligt. Brevbäraren utsattes inte heller för någon tidspress när han skulle bestämma sig för vilket alternativ han skulle välja. Han fick dessutom rådgöra med en representant från sitt fackförbund.
Posten provocerade alltså inte brevbäraren till att säga upp sig.
Enkelt för arbetsgivaren, smärtfritt för arbetstagaren
Det finns fördelar för arbetsgivaren att anställningen avbryts genom en egen uppsägning. Men även den anställda kan i vissa situationer vinna på att säga upp sig själv.
En anställds egen uppsägning prövas i normalfallet inte rättsligt. Det kan vara en av anledningarna till att en arbetsgivare föreslår en misskötsam anställd att säga upp sig. En ur arbetsgivarens synvinkel ohållbar situation avslutas då utan krångel och bråk. Den enskilda händelsen som gör att arbetsgivaren vill bli av med den anställda kanske heller inte skulle räcka som saklig grund för uppsägning vid en rättslig prövning.
Om misskötsamheten är så allvarlig att den skulle kunna motivera att den anställda avskedas, kan valet att säga upp sig själv vara det bästa för den anställda.
På så sätt slipper hon den stämpel som avskedandet innebär och hon har lättare att få ett nytt jobb.
Att ha blivit uppsagd på grund av personliga skäl, som det kan bli fråga om ifall misskötsamheten inte är så allvarlig, kan också ligga en arbetssökande i fatet och därför motivera en egen uppsägning.

Mer fakta

När du som arbetsgivare vill uppmana en anställd att säga upp sig:
Bedöm om den anställdas handlande kan motivera avskedande eller uppsägning
Övertala inte den anställda att säga upp sig
Ge den anställda betänketid
Ge den anställda möjlighet att ta kontakt med facket

När du som arbetstagare uppmanas att säga upp dig:
Tacka inte ja på en gång
Ta kontakt med ditt fackförbund eller advokat
Överväg de ekonomiska följderna

1/1997
En butiksanställd anklagades för stöld. Arbetsgivaren överlade med hennes fackförbund. Efter överläggningen fick hon välja mellan avsked och att säga upp sig själv. Hon valde att säga upp sig, men ångrade sig ett år senare när hon blivit frikänd. Arbetsgivaren handlade inte på ett otillbörligt sätt. Hennes uppsägning stod fast.

9/1999
Efter ett provköp kallades en anställd i en leksaksaffär till ett samtal som slutade med att han uppmanades att tömma sitt skåp och gå från jobbet. Han uppfattade sig som avskedad och att han blivit uppmanad att säga upp sig själv. Genom att inte reda ut missförstånden blev företagsledningen ansvarig för att anställningen upphörde. Den anställde fick skadestånd.

55/2001
En stressad brevbärare, som rev sönder brev i stället för att dela ut dem, fick välja på att säga upp sig eller få ansvarsnämndens bedömning av sitt handlande. Han fick rådgöra med sitt fackförbund innan han valde egen uppsägning. Posten gjorde inget otillbörligt och uppsägningen stod fast.

18/2002
En gymnasielärare sade upp sig efter att ha anklagats för illojalitet av skolan. Kritiken var obefogad. Skolledningen borde ha förstått att läraren försattes i en svår situation. Hans egen uppsägning jämställdes därför med en uppsägning från skolans sida. Eftersom det inte fanns saklig grund för en sådan uppsägning fick läraren skadestånd.