Yarafallet: Cheferna riskerar åtal efter ha pekat ut rektorn

2014-11-28 12:47 Lennart Kriisa  
I början av juni 2014 hölls en minnesstund och begravning i Karlskrona för den åttaåriga flickan Yara som misstänks ha mördats på valborgsmässoafton. Hennes sista tid i livet blev svårt och trots att flera personer larmade om hur hon for illa, hos de släktingar hon bodde hos, vidtogs inga åtgärder av myndigheterna. Foto: Fredrik Sandberg / TT-Bild

Fallet med den svårt skadade rektorn i Yara-fallet kan hamna i domstol. Lärarförbundet kommer att träffa rektorns hustru på tisdag. <br>- Då ska jag ta upp frågan om en polisanmälan mot kommunen, säger förbundsjuristen Ove Rang.

Inom Lärarförbundet är tongångarna upprörda efter att rektorn utsågs till syndabock och blev avstängd under en presskonferens. Rektorn tog mycket illa vid sig och skadades svårt i en självförvållad bilolycka.

- Det är idag osäkert om han någonsin återför arbetsförmågan, säger förbundsjuristen Ove Rang, som satt sig in i ärendet.

Ove Rang ser tydliga kopplingar till Krokommålet, där en socialsekreterare begick självmord efter att ha blivit varslad om avskedande. Änkan gjorde en polisanmälan om arbetsmiljöbrott som slutade med att två chefer fälldes i tingsrätten för vållande till annans död. Domen har överklagats till hovrätten.

Ove Rang kommer att träffa rektorns hustru på tisdag och då förklara juridiken.

- Rektorn blev förtalad under presskonferensen och hur han skulle må av detta hanterades från kommunens sida med total likgiltighet. Ett sådant agerande strider mot arbetsmiljölagen. De ansvariga skulle kunna dömas för vållande till kroppsskada, säger han.

Ove Rang har varit i kontakt med åklagarmyndigheten som kommer att titta på närmare på fallet om det kommer in en polisanmälan. Lärarförbundet kan i så fall bli målsägandebiträde till hustrun.

- Hon ska inte behöva stå ensam i den här processen, vi kommer göra allt för att stötta henne, säger Ove Rang.

Arbetsrättsjuristen Mats El Kott, som var målsägandebiträde till änkan i Krokommålet, har också sett likheterna med rektorn i Karlskrona.

- Jag tänkte direkt på Krokomfallet när jag såg presskonferensen på nyheterna. Likheterna är uppenbara, säger han.

Samtidigt fortsätter Lärarförbundet att driva ärendet om själva avstängningen av rektorn.

- Vi anser att den är ett brott mot kollektivavtalet, säger Ove Rang.

Lag & Avtal har sökt ansvariga inom Karlskrona kommun för en kommentar.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna