Bröt SAS mot sin förhandlingsskyldighet?

Bakgrund: SAS planerade att köpa 35 nya flygplan. Par-
terna är överens om att SAS enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen var skyldigt att förhandla med föreningarna innan man beslutade om köpet. Kabin- och markpersonalens fackliga organisationer medverkade tidigt i beslutsprocessen. När dessa organisationer sammanställt sina synpunkter och krav, meddelade de att de ville förhandla med SAS. Detta ledde till ett möte mellan arbetsgivaren och företrädare för kabin- och markpersonalen. ÒInvitationer" skickades till pilotför-eningarna och en företrädare för dessa kom till mötet.
Pilotföreningarna: SAS fullgjorde inte sin förhandlingsskyldighet. Föreningarna yrkar därför 200 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av föreningarna för brott mot förhandlingsskyldigheten. Föreningarna anser inte att det möte som arbetsgivarparterna åberopar var en förhandling.
Arbetsgivarparterna bestrider och gör i första hand gällande att mötet visst var en förhandling. I andra hand vill arbetsgivarparterna tillämpa bestämmelsen i andra stycket i paragraf 11 i medbestämmandelagen och påstår därför att det fanns synnerliga skäl för SAS att fatta och verkställa beslut innan förhandlingsskyldigheten fullgjorts. Situationen i affärsförhandlingarna var sådan att en läcka om SAS avsikter skulle medföra att priset på flygplanen höjdes.
Domskäl: Av en förhandlingsframställning måste det framgå att det är en förhandling som begärs och vad som är ämnet för förhandlingen. Den inbjudan till förhandling som SAS åberopar uppfyller inte de kraven. Av mötesprotokollet framgår inte uttryckligen att det var fråga om en förhandling. SAS har inte bevisat att parterna då kom överens om att mötet skulle vara en förhandling enligt medbestämmandelagen.
SAS genomförde inte förhandlingar med pilotföreningarna. Att lämna information till och låta enskilda piloter delta i beslutsprocessen var inte tillräckligt. Några synnerliga skäl för att inte förhandla med pilotföreningarna fanns inte.
Domslut: SAS skall betala 200 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av de tre pilotföreningarna. Domen var enhällig.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →