Anställningsskydd Var det rätt att avskeda en präst som låtit arbetsgivaren felaktigt betala vissa fakturor?

Publicerad Uppdaterad


Bakgrund: En präst anställdes 1988 i församlingen och har arbetat som sjukhuspräst sedan 1993. Den 1 maj 2004 blev hon avskedad från anställningen.
Kyrkans Akademikerförbund yrkar att avskedandet ska ogiltigförklaras och att arbetsgivaren ska betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd till prästen.
Förbundet bestrider att hon gjort det arbetsgivaren påstår.
Arbetsgivarparterna bestrider yrkandena.
Prästen har låtit församlingen stå för kostnaden, sammanlagt 3 245 kronor, för mat vid fem tillfällen för andra ändamål än sjukhuskyrkans verksamhet. Hon har upprepade gånger ställt in gudstjänster. Hon har för sjukhuskyrkans medel köpt en vas för 650 kronor för annat ändamål än för sjukhuskyrkans verksamhet. Hon har förmått en expedit att dela upp inköp av blommor på flera inköpstillfällen än det i verkligheten var fråga om.
Domskäl: Arbetsdomstolen finner det bevisat att prästen vid fyra tillfällen låtit församlingen stå för kostnader för mat på sammanlagt 2 570 kronor som inte kommit verksamheten till del, att hon med församlingens medel köpt vasen för annat ändamål än sjukhuskyrkans verksamhet och att hon förmått en expedit att fakturera blommor i mindre poster avseende olika köpetillfällen. Däremot finner domstolen inte det styrkt att hon har ställt in gudstjänster som arbetsgivaren påstått.
Prästen har genom sitt handlande grovt åsidosatt sina åligganden mot församlingen. Avskedandet var lagligt grundat.
Domslut: AD avslår Kyrkans Akademikerförbunds talan. Domen var enhällig.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →