Anställningsskydd Var det rätt att upplösa anställningen på grund av att arbetstagaren fått rätt till hel sjukersättning utan tidsbegränsning?
Bakgrund: En man var anställd som fritidsledare i kommunen. Efter en misshandel blev han sjukskriven i olika perioder. I februari 2004 beslutade Försäkringskassan om rätt till hel sjukersättning från och med oktober 2003 och tills vidare. I april lämnade kommunen besked till mannen om att hans anställning upphört med anledning av att han fått rätt till hel sjukersättning utan tidsbegränsning. Mannen överklagade Försäkringskassans beslut till länsrätten och kammarrätten utan framgång. Målet är nu överklagat till Regeringsrätten. Försäkringskassans beslut har inte vunnit laga kraft.
Förbundet yrkar att uppsägningen av mannen ska förklaras ogiltig. Förbundet menar att det inte fanns förutsättningar för kommunen att upplösa anställningen. Åtgärden ska jämställas med uppsägning och det fanns inte saklig grund för uppsägning.
Kommunen bestrider. Kommunen menar att det fanns förutsättningar för att låta mannens anställning upphöra med tillämpning av andra stycket i paragraf 33 i anställningsskyddslagen. I andra hand menar kommunen att det fanns saklig grund för uppsägning.
Domskäl: Sjukdom är som huvudregel inte saklig grund för uppsägning. Om sjukdomen medför en stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan, som är så väsentlig att arbetstagaren inte kan utföra arbete av någon betydelse hos arbetsgivaren, kan den åberopas som grund för uppsägning.
Det finns också ett förenklat förfarande i andra stycket i paragraf 33 i anställningsskyddslagen. Om en arbetsgivare vill att en arbetstagare ska lämna sin anställning i samband med att arbetstagaren får rätt till hel sjukersättning, som inte är tidsbegränsad, ska arbetsgivaren skriftligen ge besked om detta. Det ska arbetsgivaren göra så snart han får besked om beslutet om sjukersättning. Anställningen upphör då i och med att arbetstagaren får del av beskedet. Arbetsdomstolen finner att arbetsgivaren inte får avsluta anställningen enligt denna bestämmelse förrän det finns ett lagakraftvunnet beslut om hel sjukersättning utan tidsbegränsning.
Kommunen har grundat sitt beslut på Försäkringskassans beslut. Eftersom det beslutet hade överklagats när kommunen fattade sitt beslut, hade mannen inte fått rätt till hel sjukersättning utan tidsbegränsning. Kommunen hade därför inte rätt att avsluta anställningen.
Domslut: Arbetsdomstolen förklarar att kommunen inte har haft rätt att avsluta mannens anställning som den gjort. En ledamot var skiljaktig.