DOMSREFERAT

Arbetsgivare är skyldiga att ha mekanismer mot sexuella trakasserier

En arbetsgivare är skyldig att ha mekanismer mot sexuella trakasserier, har Europadomstolen slagit fast i ett nyckelavgörande.

Det är inte tillräckligt att en arbetsgivare hänvisar en arbetstagare som blivit sexuellt trakasserad på arbetsplatsen att gå till polisen. Rätten till skydd för privatlivet i EKMR ställer krav på både arbetsgivarens och de rättsvårdande myndigheternas utredningar av sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det fastslog Europadomstolen i ett nyckelavgörande i vilket Rumänien ansågs ha brutit mot EKMR på grund av de bristfälliga utredningar som arbetsgivare och åklagare gjort efter att en städerska anmält att hon blivit sexuellt trakasserad av sin chef.

Publicerad Uppdaterad

En städerska som arbetade på en tågstation i Rumänien blev under flera år sexuellt trakasserad av chefen för tågstationen. När tågstationschefen förhindrade henne från att utföra sitt arbete kontaktade hon det städbolag som hon var anställd av och som enligt avtal med det offentligägda tågbolaget som ägde tågstationen ansvarade för städningen där.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →