Arbetsgivarna vann striden om annandag pingst

Publicerad Senast uppdaterad

Fastighetsanställdas förbund hade stämt ett stort antal företag av samma anledning som i detta fall, där förbundet stämt bolaget och arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteförbunden för kollektivavtalsbrott. Mål A 264/06 var tänkt som ett pilotmål, varför Fastighets nu väntas återkalla de andra stämningsansökningarna som också rör arbete på annandag pingst 2006.
För framtiden är problemet löst med extra ledighet i de fall nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.
I det här fallet rörde det sig om sju arbetstagare på bolagets driftsenhet i Linköping som bytt så att de varit lediga på nationaldagen i stället för på annandag pingst. (För sitt arbete på annandag pingst hade de fått storhelgstillägg enligt avtalet.) Arbetsdomstolen kommer fram till att de frivilligt gått med på bytet och går därefter in på frågan om det var ett kollektivavtalsbrott, som Fastighets menade att det var, eller inte.
Arbetsgivarens argument att lagändringen innebar en tyst förändring av innebörden av arbetsfri dag i kollektivavtalet - det vill säga att nationaldagen skulle ha ersatt annandag pingst i uppräkningen av arbetsfria dagar - godtas inte av domstolen. Däremot vinner arbetsgivarsidans åsikt att kollektivavtalet inte innebär något absolut förbud mot att arbeta på en arbetsfri dag, lika lite som det råder förbud mot att arbeta på en lördag eller söndag.
Det ingår i arbetsgivarens arbetsledningsrätt att besluta om en sådan förändring av arbetstidsförläggningen, därför har avtalet inte utgjort något hinder mot att träffa överenskommelser med de enskilda arbetstagarna om bytet av arbetsfri dag, avgör domstolen.
Domstolen har sedan att avgöra om bolaget varit skyldigt att förhandla med facket innan bytet. En förhandlingsskyldighet i enlighet med MBLs regler skrevs in i avtalet 2004. Det finns inte någon partsgemensam avsikt om hur den passusen ska tolkas och ordalydelsen ger heller ingen vägledning. Men domstolen kommer fram till att det inte är en sådan viktigare förändring som medför förhandlingsskyldighet enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen.
Arbetsdomstolen avslår enhälligt Fastighetsanställdas förbunds talan och förpliktar förbundet att ersätta Almega Tjänsteförbundens rättegångskostnader på 214 129 kronor.
Mål A 264/06
Parterna kommenterar domen:
"Domen visar att man med enskilda medlemmar har ett visst handlingsutrymme i förhållande till vad som står i kollektivavtalet så länge det inte handlar om en försämring."
Jonas Milton, Almegas vd
"Vi ska nu titta på vilka konsekvenser domen får för liknande andra fall, både i frågor som handlar om arbetstidens förläggning och andra frågor där arbetsgivaren har en förhandlingsskyldighet."
Hans Öhlund, Fastighets ordförande
Experter kommenterar domen:
Anders Weihe, chefsjurist, Teknikföretagen.
- Domen bekräftar vår syn, att om det finns betalningsvillkor för en dag så har också arbetsgivaren rätt att förlägga arbetstid till den dagen oavsett om det är midsommar eller jul. Förutsatt att det inte uttryckligen sagts att det krävs en lokal överenskommelse först.
I vårt avtal med IF Metall har vi också reglerat att arbetstid inte får läggas ut på vissa dagar, men till skillnad från avtalet mellan Almega och Fastighetsanställdas förbund, så rör det sig bara om tre dagar: midsommarafton, julafton och nyårsafton. Liksom parterna i domen har vi betalningsregler för de tre dagarna. Vi är överens om att arbetstid på dessa dagar ska betalas som beordrad övertid.
Det liksom betalningsreglerna för stora helger gör att företagen i så stor utsträckning som möjligt låter bli att lägga ut arbetstid då. Ekonomin styr.
- Förhandlingsskyldigheten, som också diskuteras i domen, har vi i vårt avtal ersatt med varselregler. Ska arbetstiden ändras måste arbetsgivaren underrätta klubben senast två veckor i förväg. Vi har också en möjlighet i vårt avtal att träffa individuella arbetstidsöverenskommelser, då krävs inte heller någon förhandling.
Ulrika Westman, förbundsjurist, IF Metall.
- Domen är välskriven och pedagogisk. Det gör att man förstår precis hur Arbetsdomstolen tänker.
 

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →