Bh-storlek på bröstet inte okej

Säljaren trakasserades på grund av sitt kön. Det är inget acceptabelt säljknep att kräva av sina anställda att de ska skylta med ­ storleken på sina bröst. Underklädeskedjan bröt mot diskrimineringslagen.

Redan när kvinnan började hos Change of Scandinavia år 2010 fick hon en namnskylt med sina bystmått. Underklädeskedjan hade kollat upp hennes bh-storlek i kundregistret, konstaterade säljaren i rätten. I vittnesbåset berättade hon också om hur obehagligt hon tyckte det var att behöva skylta med sitt bystmått inför alla kunder. Hon fick kommentarer från killar såsom ”fin hylla” och på krogen kom en man fram som kände igen henne från butiken. Han sa att hon skulle ha större framgång om hon använde namnbrickan med måtten även på kvällstid.

Tvistefrågan var om kvinnan bar brickan frivilligt eller inte.

Handels: Säljaren har beord­rats att bära brickan i strid med diskrimineringslagen. Change of Scandinavia har dessutom brutit mot detaljhandelsavtalet. När kvinnan började i butiken i Sundsvall frågade hon regionchefen om hon verkligen behövde bära brickan med bh-storleken. Han svarade att hon måste bära skylten och att hon skulle ”sluta fjanta sig”. Säljaren förstod snart att namnbrickan spelade roll i lönesättningen. På uppdrag av bolaget skickades falska kunder ut för att kontrollera hur säljarna skötte sig och om de bar brickan.

Arbetsgivarparterna: Kvinnan behövde inte bära namnskylten med bh-storleken angiven. Det var ingen order. Däremot ett arbetsredskap som gjorde att hon lättare fick kontakt med kunderna i en specialbutik avsedd för kvinnor. Säljarbetet i butiken handlar till stor del om att sälja just bysthållare, hjälpa kvinnorna att hitta rätt storlek, vara med i provrummet och mäta deras kroppar. Säljaren har inte utsatts för trakasserier på grund av sitt kön.

Arbetsdomstolen: Säljarens beskrivning av hur obehagligt hon tyckte det kändes att bära brickan är trovärdig. Det var inte ett säljknep och alltså inte en arbetsmetod. En kvinnas bh-storlek är detsamma som en kvinnas storlek på brösten. Med andra ord en personuppgift om den egna kroppen. En arbetstagare ska inte behöva skylta med sådana saker, även om jobbet går ut på att sälja underkläder. Det kan alltså inte anses sakligt motiverat.

Säljaren har beordrats att bära brickan. Det var inget hon gjorde av egen fri vilja. Att hon var kvinna spelade roll. Bh-måttet fanns med på namnbrickan för att hon var just kvinna. Alltså en diskriminering på grund av kön.

Underklädeskedjan har där­emot inte brutit mot detaljhandelsavtalet.

Domslut: Change of Scandinavia Sweden AB ska betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till säljaren och tillsammans med Svensk Handel ersätta facket för rättegångskostnaderna.

 

Dom 29/13 

Ann Norrby

Fråga experterna