Bröt bolaget mot en stupstocksregel i sågverksavtalet om att intermittent treskift ska läggas ut i 8-timmarsskift genom att lägga ut en halvtimmes obetald rast i varje skift och dessutom ett extra skift var femte vecka?
Bakgrund: Mellan parterna gäller sågverksavtalet. Till sågverksavtalet hör ett arbetstidsavtal.
Bolaget har en ämnesfabrik i Ljusne. På grund av ökad orderingång ville bolaget införa så kallat intermittent treskift. Arbetstiden vid denna skiftform är 38 timmar i veckan. Parterna kunde dock inte enas om arbetstidens förläggning. Bolaget utnyttjade då en så kallad stupstocksregel i sågverksavtalet. Den innebär att arbetstiden ska förläggas i 8-timmarsskift med skiftbyte kl 6, 16 och 22. Bolaget bestämde ensidigt att arbetstiden skulle förläggas med 7,5 timmar per dag. Bolaget lade också ut en halvtimmes obetald rast i varje skift. Dessutom lade bolaget ut ett extraskift på 7,5 timmar var femte vecka. Varje skiftlag arbetade alltså ett extra skift var femtonde vecka. Skiftbyten skulle ske kl. 6, 14 och 22. Enligt arbetstidsavtalet ska raster förläggas så att arbetstagarna inte arbetar mer än fem timmar i följd. Om det är nödvändigt med hänsyn till arbetsförhållandena, får rasterna bytas ut mot måltidsuppehåll vid arbetsplatsen. Dessa räknas in i arbetstiden.
Skogs- och Träfacket: Bolaget ska betala 75 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet och 20 000 kronor var till arbetstagarna. Bolaget ska också betala ekonomiskt skadestånd i form av övertidsersättning till arbetstagarna.
Bolaget bröt mot sågverksavtalet genom att lägga ut en halvtimmes obetald rast i varje skift och ett extra skift. Avtalet tillåter inte att obetalda raster läggs ut i 8-timmarsskiften. Rasterna ska vara betalda. Det finns inte någon skyldighet att arbeta ett extra skift för att fullgöra den avtalsenliga veckoarbetstiden.
Arbetsgivarparterna bestrider yrkandena. Avtalet hindrar inte bolaget från att lägga ut en halvtimmes obetald rast i varje skift. För att uppnå den avtalsenliga arbetstiden måste därför ett extra skift läggas ut.
Domskäl: Av sågverksavtalets bestämmelse att intermittent treskift ska förläggas i 8-timmarsskift framgår inte uttryckligen om obetald rast kan ingå i skiftet eller inte. Utredningen i målet visar inte att det funnits någon gemensam partsavsikt i denna fråga. Bestämmelsens ordalydelse får därför särskild betydelse.
Av ordalydelsen framgår inte om skifttid är effektiv arbetstid eller den tid som arbetstagaren ska befinna sig på arbetsplatsen. Enligt domstolens mening är arbetstidsavtalet tillämpligt även i en situation som denna. Enligt arbetstidsavtalet är arbetsgivaren skyldig att lägga ut rast när en arbetstagare har arbetat mer än fem timmar i följd. Rast i arbetstidsavtalets mening innebär avbrott i arbetstiden och arbetstagaren är inte skyldig att stanna kvar på arbetsplatsen. Däremot kan raster bytas ut mot måltidsuppehåll vid arbetsplatsen. Dessa räknas in i arbetstiden. Av parternas gemensamma kommentar till arbetstidsavtalet framgår klart att obetalda raster kan förekomma även vid intermittent treskiftsarbete.
Arbetsdomstolen anser att praxis på helt andra avtalsområden när det gäller motsvarande stupstocksregler inte har någon avgörande betydelse i detta mål.
Bolagets åtgärd att lägga ut en halvtimmes obetald rast i varje 8-timmarsskift stred inte mot sågverksavtalet. Detsamma gäller bolagets åtgärd att lägga ut ett extraskift.
Domslut: AD avslår Skogs- och Träfackets talan. Två ledamöter var skiljaktiga.