DOMSREFERAT

Ett enskilt avtal skulle ha förhandlats med facket

En person ingick ett enskilt avtal med sin arbetsgivare om att han skulle få genomgå en utbildning för att ta lastbilskörkort. Men om personen sa upp sig skulle han få betala tillbaka en del av utbildningskostnaderna till arbetsgivaren. När oenighet om avtalet uppstod skulle det först ha förhandlats med facket, har AD beslutat.

Arbetsdomstolen ändrade tingsrättens beslut om en arbetsgivares enskilda avtal med en arbetstagare. AD, till skillnad från tingsrätten, kommer fram till att oenighet om avtalet skulle först ha förhandlats med facket. Men ledamöterna i AD var oeniga om beslutet.    

En person som var anställd i Karlskrona Byggnadsställningar AB ingick ett enskilt avtal med bolaget om att han skulle få genomgå en utbildning för att ta lastbilskörkort. Personen och bolaget kom överens om att bolaget skulle betala utbildningen men om personen skulle säga upp sig från bolaget inom sju år skulle han bli tvungen att ersätta bolaget för utbildning enligt en formel, ju kortare tid uppsägningen inträffade efter utbildningen desto större andel av den skulle personen tvingas ersätta bolaget för.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →