Förhandlingsskyldighet Förelåg det förhandlingsskyldighet enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen?
Bakgrund: Britannia Airways AB (bolaget) är dotterföretag till ett engelskt bolag som i sin tur är dotterföretag till ett tyskt bolag. Det tyska bolaget äger Fritidsresegruppen som är det svenska bolagets enda kund. Efter terrorattackerna mot USA år 2001 drabbades Fritidsresegruppen av stor nedgång av antalet bokade resor. Detta anmälde man till det engelska moderföretaget som beslutade att det svenska bolagets flygplansflotta skulle reduceras.
Under hösten 2001 meddelade det svenska bolaget att en driftsinskränkning skulle ske. Bolaget primärförhandlade inte enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen. Däremot tog bolaget senare initiativ till förhandlingar med Pilotföreningen om konsekvenserna av den beslutade driftsinskränkningen.
Parterna är överens om att driftinskränkningen typiskt sett omfattades av förhandlingsskyldighet enligt paragraf 11 i MBL.
Pilotföreningen: Bolaget ska betala 300 000 kronor i allmänt skadestånd till föreningen. Principen om ett moderbolags indirekta ansvar för att ett dotterbolag uppfyller sin förhandlingsskyldighet gäller även om moderbolaget inte är svenskt.
Arbetsgivarparterna bestrider. Bolaget var inte skyldigt att ta initiativ till förhandling eftersom beslutet fattades i ett bolag med säte utomlands.
Domskäl: Förhandlingsskyldigheten enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen gäller den som är arbetsgivare för de berörda anställda. Det saknar betydelse för förhandlingsskyldigheten om det egentliga beslutet ligger utanför företaget. Denna princip gäller oavsett om det verkliga beslutsfattandet sker hos ett moderbolag i en svensk koncern, hos en enskild ägare till företaget eller - som i detta fall - hos en utländsk ägare.
Vid bedömningen av skadeståndets storlek finner arbetsdomstolen att driftsinskränkningen ledde till uppsägning av flera arbetstagare. Förhandlingsfrågan hade därför stor betydelse för arbetstagarsidan. Samtidigt var bolagets mening inte att undandra Pilotföreningen medinflytande. Arbetsdomstolen bestämmer det allmänna skadeståndet till 100 000 kronor.
Domslut: Bolaget ska betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd till Svensk Pilotförening. Domen var enhällig.