Hade anställda musiker överlåtit sina rättigheter angående en videoinspelad konsert till arbetsgivaren?

Bakgrund: Marinens Musikkår i Karlskrona har enbart professionella musiker. De är anställda av Försvarsmakten. Sommaren 1999 deltog musikkåren tillsammans med andra orkestrar vid Ystad International Military Tattoo. Alla framföranden spelades in på video och sammanställdes till en film som framställdes i 2 000 exemplar och som såldes för 150 kronor stycket eller gavs bort i marknadsföringssyfte. Musikerna fick inte möjlighet att kvalitetsgranska inspelningen och de fick inte heller någon särskild ersättning för denna.
Försvarsförbundet: Rättigheterna avseende upptagning, spridning och offentliggörande av videogram vid konserten har inte övergått till Försvarsmakten i dess egenskap av arbetsgivare.
Försvarsmakten har rätt att utnyttja musikerns prestationer för all sådan verksamhet som utgör en normal och förutsebar del av Försvarsmusikcentrums och Försvarsmaktens verksamhet. Parterna har kommit överens om att arbetsgivaren får utnyttja musikernas prestationer vid framförande inför publik. Parterna har också enats om att Försvarsmakten får utnyttja musikernas prestationer för inspelning av fonogram mot särskilt vederlag och i den omfattning de kommer överens om. Musikerna behåller då sin rätt till kontroll av inspelningen. Någon ytterligare övergång av rättigheter har inte avtalats. Musikerna har därför kvar ensamrätten att besluta om inspelning av videofilmer, kvalitetskontroll av dessa samt offentliggörande och spridning av videofilmer. Musikerna har inte samtyckt i detta fall. Försvarsmakten har därför gjort intrång i deras rättigheter.
Försvarsmakten bestrider. Musikerna har genom sina anställningsavtal överlåtit den ekonomiska rätten till de verk de spelar in i anställningen. Försvarsmakten har rätt att utnyttja verken. Musikerna var medvetna om att framträdandet spelades in på video. Musikernas rättigheter har inte kränkts.
Domskäl: Grundregeln när det gäller verk av intellektuellt skapande är att rättigheten till verket tillkommer arbetstagaren. Arbetsgivaren måste bevisa att det har skett en övergång av rättigheterna till honom.
I detta fall kommer arbetsdomstolen fram till att arbetsgivaren inte kunnat bevisa detta. Förbundets talan ska därför bifallas.
Domslut: AD fastställer att musikernas rättigheter från videokonserten i Ystad inte har övergått till Försvarsmakten i dess egenskap av arbetsgivare. Domen var enhällig.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →