Hade en arbetsgivare rätt att ensidigt ändra arbetstiden till andra tider än som angetts i ett lokalt kollektivavtal?

Bakgrund: Enligt centrala avtal mellan parterna skall överenskommelser om arbetstid träffas lokalt. Vid Hallsta pappersbruk i Hallstavik har Holmen Paper AB och Svenska pappersindustriarbetareförbundets avdelning 68 träffat ett lokalt avtal för 1997 om arbetstiden vid pappersbruket.
När ett centralt avtal undertecknas förlängs de lokala avtalen. För att ett lokalt avtal skall kunna ändras därefter krävs att de lokala parterna är överens om det och att de centrala parterna godkänner ändringen.
Enligt lokalavtalet vid Hallsta pappersbruk är den ordinarie dagarbetstiden i hamnen måndag-fredag kl. 06.30-10.30 och 11.30-15.30. 1997 ville bolaget ändra arbetstiden till måndag-fredag kl. 08.00-17.00 med en timmes rast. Varken de lokala eller centrala parterna kunde enas. Bolaget beslutade därefter om vad som kallades kompletterande arbetstid måndag-fredag kl. 08.00-17.00 och anställde tre personer som började arbeta enligt den nya arbetstiden.
Arbetstagarparterna yrkar 100 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet. Arbetstiden i hamnen är heltäckande reglerad i lokalavtalet. Bolaget kan inte ensidigt införa andra arbetstider. Att införa en kompletterande arbetstid var ett brott mot kollektivavtalet.
Arbetsgivarparterna bestrider. Lokalavtalet reglerar arbetstiden i hamnen bara när det gäller förhållanden som kunde överblickas när avtalet träffades. Bolaget fick andra behov på grund av nya krav på bilutlastningen. Lokalavtalet täcker inte den uppkomna situationen. Om arbetsdomstolen skulle anse att det gör det, är arbetsgivaren skyldig att ta upp förhandlingar i frågan när förhållandena ändras i så hög grad. Om parterna inte kommer överens, får arbetsgivaren ensidigt bestämma att arbetstiden skall ändras. I vart fall skall lokalavtalet jämkas eller lämnas utan avseende enligt paragraf 36 i avtalslagen. Om bolaget brutit mot lokalavtalet, skall skadeståndet sättas ned eller falla bort.
Domskäl: Någon gemensam partsavsikt kan inte fastställas, vare sig beträffande de centrala avtalen eller lokalavtalet. Bestämmelsernas ordalydelse och den praktiska tilllämpningen av dem får därför betydelse. Lokalavtalets ordalydelse ger inget stöd åt arbetsgivarsidans tolkning av avtalet. Vidare anges i inledningen av det centrala avtalet om anställningsvillkor att det syftar till att uttömmande reglera den ordinarie arbetstidens förläggning. Den praktiska tillämpningen av lokalavtalet motsäger inte heller detta. Om arbetsgivarsidan ansåg att lokalavtalet inte reglerade alla situationer borde man framfört detta. Det gjorde man inte. Därför anser arbetsdomstolen att lokalavtalet reglerar även situationen i målet. Möjligheten att jämka avtalsförpliktelser på grund av ändrade förhållanden är starkt begränsad. Detsamma gäller möjligheten att jämka kollektivavtal som godkänts av centrala parter enligt avtalslagen. Domstolen anser inte att det finns skäl att rubba lokalavtalet. Däremot finns det skäl att sätta ned yrkat skadestånd till 40 000 kronor.
Domslut: Holmen Paper AB skall betala 40 000 kronor i allmänt skadestånd till Svenska pappersindustriarbetareförbundet. En ledamot var skiljaktig.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →