Hade en arbetstagare, som haft delpension och som valt att vara kvar i tjänst vid 60 års ålder, rätt till delpension utöver halvtidslönen enligt ett kollektivavtal?

Bakgrund: SAS och förbundet kom i kollektivavtal överens om pension för kabinpersonal. Enligt avtalet har arbetstagare bland annat rätt till delpension. Denna innebär att arbetstagare från 55 års ålder kan arbeta halvtid och uppbära delpension för 65 procent av lönebortfallet. Arbetstagaren har också rätt att vara kvar i tjänst under två år efter det att arbetstagaren uppnått den gällande pensionsåldern som är 60 år. SAS har redan tillämpat överenskommelsen på det sätt som förbundet gör gällande för 13 arbetstagare.
Maria T D omfattades av överenskommelsen. Hon gick i delpension från och med den 1 oktober 1996. När hon skulle fylla 60 år kom hon överens med SAS om att hon skulle vara kvar i tjänst till 62 års ålder.
Förbundet yrkar att SAS ska förpliktas betala delpension till Maria samt 75.000 kronor till Maria och 100.000 kronor till förbundet i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott. Kollektivavtalet innebär att en kabinanställd, som har haft delpension och som står kvar i tjänst till 62 års ålder, har rätt till delpensionen så länge anställningen består. Under tiden efter tillkomsten av överenskommelsen i kollektivavtalet har SAS konsekvent tillämpat detta på det sätt som förbundet menar gäller. Genom att inte betala delpensionen till Maria har SAS brutit mot kollektivavtalet.
SAS bestrider. SAS har inte alls haft som praxis att betala ut delpension till de kabinanställda som ville vara kvar i tjänst mellan 60 och 62 års ålder. Så har visserligen skett, men det har varit fråga om ett rent förbiseende från lönekontorets sida.
Domskäl: Ordalydelsen i kollektivavtalet klargör inte läget. Även om misstag kan ske, kan man inte bortse från den avtalstillämpning som faktiskt har skett. Vid övervägande av samtliga omständigheter kommer arbetstdomstolen till den slutsatsen att överenskommelsen har den innebörd som förbundet gör gällande. Yrkandet om delpension ska därför bifallas. Det allmänna skadeståndet bestäms till 40.000 kronor var till Maria och förbundet.
Domslut: SAS ska betala dels delpension till Maria, dels 40.000 kronor var i allmänt skadestånd till Maria och förbundet. Två ledamöter var skiljaktiga.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →