Kollektivavtal Hade arbetstagare i ett skift rätt till övertidstillägg därför att de inte som arbetstagare i ett annat skift fick någon ledighet när en helgdag inföll under arbetsveckan?
Bakgrund: Mellan parterna gäller allokemavtalet. Hos bolaget arbetar man bland annat i tvåskift. Under 2004 arbetade förmiddagsskiftet måndag-fredag och eftermiddagsskiftet måndag-torsdag. Under påskhelgen 2004 arbetade man inte på långfredagen. Förmiddagsskiftet fick därför kortare arbetstid medan eftermiddagsskiftet arbetade normal tid.
Industrifacket yrkar att bolaget ska betala övertidstilllägg till 13 arbetstagare med 209-357 kronor. Förbundet yrkar också att bolaget ska betala 5 000 kronor i allmänt skadestånd var till de 13 arbetstagarna och 100 000 kronor till förbundet.
De arbetstagare som tillhörde eftermiddagsskiftet har rätt till övertidstillägg beräknat på det arbete som de utförde under skärtorsdagen. Denna rätt följer av en anmärkning i allokemavtalet som innebär att arbetstagare i ett skift som inte får någon ledighet när en helgdag infaller under en arbetsvecka samtidigt som ett annat skift får sådan ledighet, ska få kompensation.
Arbetsgivarparterna bestrider yrkandena.
Industri- och Kemigruppen yrkar att Arbetsdomstolen ska fastställa att de 13 arbetstagarna inte har rätt till övertidstillägg för skärtorsdagen.
Anmärkningen ger rätt till övertidstillägg bara om arbete sker under en helgdag. I vart fall gäller den undantagssituation som anges där, det vill säga att uppehåll gjorts för två skift under helgdagen.
Industrifacket bestrider yrkandet.
Domskäl: Ordalydelsen i anmärkningen ger alltså ett klart stöd för arbetsgivarparternas uppfattning. Den som menar att ett kollektivavtal har en annan innebörd än ordalydelsen måste bevisa detta. Det har förbundet inte gjort.
När det gäller de rättvise-skäl som förbundet har anfört till stöd för sin tolkning, konstaterar domstolen att avtalet saknar regler om hur en sådan kompensation ska beräknas. Detta talar mot förbundets tolkning. Arbetsgivarparternas tolkning, att anmärkningen bara är en påminnelse om att övertidstillägg ska betalas på grund av att arbetstiden beräknas per helgfri vecka, är däremot fullt rimlig.
Arbetsdomstolen anser att anmärkningen inte kan tolkas på det sätt som förbundet gjort. Arbetstagarna hade därför inte rätt till övertidstillägg för skärtorsdagen den 8 april 2004. .
Domslut: AD fastställer att de 13 arbetstagarna inte har rätt till övertidstillägg för skärtorsdagen den 8 april 2004. Domen var enhällig.