Kollektivavtal Har arbetsgivaren kunnat säga upp en bestämmelse i ett lokalt avtal om att vissa medlemmar skulle garanteras arbete fram till uppnådd pensionsålder?
Bakgrund: 1985 garanterade Expressen samtliga som då var anställda och medlemmar i Grafiska Personalklubben arbete fram till uppnådd pensionsålder.
I en lokal överenskommelse 1992 ersattes samtliga bestämmelser i 1985 års överenskommelse utom den som gällde anställningstryggheten.
Expressen har sedan sagt upp båda överenskommelserna.
Arbetstagarparterna yrkar att Arbetsdomstolen ska förklara att Expressen fortfarande är bunden av den utfästelsen från 1985, som innebär att då anställda medlemmar i personalklubben inte får sägas upp på grund av arbetsbrist över huvud taget.
Det som inträffade 1992 bekräftade att bestämmelsen om anställningstrygghet utgjorde en livstidsgaranti som inte kunde sägas upp.
I andra hand gör arbetstagarparterna gällande att utfästelsen om anställningstrygghet kvarstår efter uppsägningen av överenskommelsen som en del av de berörda arbetstagarnas anställningsavtal.
Arbetsgivarparterna bestrider och gör gällande att 1992 kom bestämmelsen om anställningstrygghet att utgöra en del av den då ingångna överenskommelsen och omfattades därigenom av dess uppsägningsklausul. Utfästelsen kom inte att ingå i de enskilda anställningsavtalen.
Domskäl: I överenskommelsen finns en uppsägningsklausul som säger att överenskommelsen gäller tillsvidare och att uppsägningstiden är sex månader.
Det finns inte något undantag för bestämmelsen om anställningstrygghet. 1985 års överenskommelse kunde alltså sägas upp med tillämpning av uppsägningsbestämmelsen.
1992 års överenskommelse innebar inte någon förändring i detta hänseende.
Om ett kollektivavtal med anställningsvillkor sägs upp kan dessa i vissa fall leva kvar i arbetstagarnas enskilda anställningsavtal. Kollektivavtalet har då så kallad efterverkan. Detta gäller främst när det inte finns någon underliggande regel som kan tillämpas.
I detta fall fanns ett centralt kollektivavtal med bestämmelser om anställningsskydd som är mera långtgående än reglerna i anställningsskyddslagen. Arbetsdomstolen menar därför att utfästelsen i den uppsagda lokala överenskommelsen inte har någon efterverkan, utan att det är det centrala kollektivavtalets regler om anställningsskydd som ska tilllämpas.
Domslut: Arbetstagarparternas talan avslås. Domen var enhällig.