Rätt säga upp obehörig lärare vid arbetsbrist

Publicerad Senast uppdaterad

Mål: A 156/07.
Saken: Sades den obehöriga läraren upp på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl?
En tillsvidareanställd lärare som saknade behörighet för att undervisa på gymnasiet sades upp på grund av personliga skäl, ansåg fackförbundet.
Hon sades upp på grund av arbetsbrist, menade skolan och vann i AD.
En lärare med grundskollärarexamen tillsvidareanställdes den 1 december 2004 på gymnasieskolan Ljud & Bildskolan lbs ab, trots att hon saknade behörighet för att undervisa på gymnasiet. Hon undervisade i svenska och mediekunskap. Årsskiftet 2005/06 bytte skolan ägare och den organiserades om för att höja kvaliteten, vilket varken htf eller Lärarnas Riksförbund hade invändningar emot. Fortsättningsvis skulle bara behöriga lärare undervisa i kärnämnena, däribland svenska. Läraren sades upp på grund av arbetsbrist den 11 oktober 2006.
Lärarnas Riksförbund har inte något emot att skolan ställer krav på behörighet när en lärare anställs. Rätt behörighet för tillsvidareanställning är också ett krav enligt skollagen. Men skolan har inte rätt att först tillsvidareanställa en person med vetskap om hennes formella kompetens för att senare säga upp henne med hänvisning till bristande kompetens. Arbetsbrist var det inte fråga om, då en annan lärare anställts efteråt för att göra samma uppgifter. Förbundet ansåg att hon sagts upp av personliga skäl och krävde allmänt och ekonomiskt skadestånd till kvinnan.
AD prövar på parternas begäran i en mellan-dom om det var fråga om arbetsbrist eller om en uppsägning på grund av personliga skäl. Om det var på grund av arbetsbrist är parterna ense om att uppsägningen var sakligt grundad.
Arbetsbrist är ett rättstekniskt begrepp, som omfattar samtliga fall där en uppsägning beror på något annat än förhållanden som är att hänföra till arbetstagaren personligen, förklarar ad. När skolan genomförde kvalitetsförbättringarna var den uppsagda den enda tillsvidareanställda läraren som inte uppfyllde kraven. De högskole-studier som skulle krävas för att nå upp till kraven var inte obetydliga.
Ytterst är det arbetsgivaren som bedömer vilka återverkningar en verksamhetsförändring får på behovet av arbetskraft, anser AD.
Uppsägningen berodde visserligen på hennes bris tande behörighet, ett förhållande som i och för sig hänför sig till henne personligen. Men det förhållandet har gällt under hela anställningstiden och alltså har ingen förändring av hennes personliga förhållanden ägt rumt. Vad som däremot har förändrats är förhållandena på skolan, men inget tyder på att förändringarna gjorts för att bli av med just henne och inte heller att hon skulle blivit uppsagd om inte skolan organiserat om.
Läs fulltextdomen 

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →