SJ vann mål om vilotid AD slår fast att SJ inte bröt mot kollektivavtalsbestämmelsen när bolaget inte såg till att tågvärden fick elva timmars viloperiod mellan arbetspassen. Mattias Croneborg Publicerad 9 dec 2021 kl 14.02 Uppdaterad 9 dec 2021 kl 14.02 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Logga in på Lag&Avtal Premium Är du inte prenumerant? Skaffa en prenumeration och få omedelbart tillgång till det alternativ du väljer. SE VÅRA ERBJUDANDEN Redan prenumerant? Aktivera ditt konto här Logga in på Lag&Avtal Premium domsreferat Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Måste jag åka Vasaloppet i tjänsten? Har nyligen börjat som administratör på ett företag som har en ”hälsosam image”. Jag såg tyvärr först efter att jag skrivit på anställningsavtalet att det står att ”alla anställda ska åka Vasaloppet”. Jag är extremt ointresserad av sport i allmänhet och skidåkning i synnerhet. Kan man verkligen ha sånt trams i ett anställningsavtal?
Premium Karin Brunzell vill se nationella avtal i stället för EU-lagstiftning INTERNATIONELL SYN. Parterna måste våga förändra den svenska modellen om de ska ha ett reellt inflytande när arbetsmarknadsfrågor regleras på EU-nivå. Nationella kollektivavtal med miniminivåer kan vara en väg framåt, enligt Karin Brunzell, ST.
Premium Eva Nordmark: Fler behöver delta i trepartslösningar POLITIKERSYN. Ja, den svenska modellen har förändrats. När det parlamentariska läget är instabilt så är trepartslösningar viktiga, konstaterar Eva Nordmark (S). I EU vill hon se en ändrad lagstiftningsteknik som är förenlig med vår modell.
Premium Politisk instabilitet ger parterna spelrum AKEDEMIKERSYN. Den svenska modellen har förändrats på senare år. Arbetsmarknadens parter utformar lagförslag – och trepartslösningar ligger bakom ny lagstiftning. Ett skifte har ägt rum, enligt professor Petra Herzfeld Olsson.
Premium Fördjupning: Makten koncentreras i den svenska modellen INLEDNING. Den svenska modellen har genomgått stora förändringar under senare år. Detta speglar den politiska instabilitet som råder i Sverige, säger tunga bedömare till Lag & Avtal. Men förändringarna har också lett till mer makt för parterna i den privata sektorn.
Kommentar: Arbetsrätten – större än någonsin men mindre omstridd? KOMMENTAR. År 2022 går till historien som ett omdanande år för arbetsrätten där nationella politikernas makt minskar till förmån för parterna samt internationell och överstatlig rätt, skriver Niklas Selberg och Erik Sjödin
Premium Hon startar ny nordisk tidskrift om arbetsrätt Hallå där Annette Hemmingby, førsteamanuensis på BI Norwegian Business School i Oslo, och en av initiativtagarna till en ny tidskrift: Nordic Journal of Labour Law.
Lag & Avtal inleder bevakning av Europadomstolens domar KOMMENTAR. Svensk arbetsrätt måste inte bara förhålla sig till EU-rätten, utan även till den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (EKMR). Rättigheterna i EKMR intar för svensk rätts del en särställning. Dels åtnjuter rättigheterna grundlagsstatus enligt 2 kap. 19 § regeringsformen, dels är EKMR intagen som svensk lag (1994:1219). Det innebär att EKMR står över svensk lag och att svensk lag och rättsskipning alltid måste förhålla sig till konventionen.
Premium EUROPADOMSTOLEN: Arbetsgivare är skyldiga att ha mekanismer mot sexuella trakasserier Det är inte tillräckligt att en arbetsgivare hänvisar en arbetstagare som blivit sexuellt trakasserad på arbetsplatsen att gå till polisen. Rätten till skydd för privatlivet i EKMR ställer krav på både arbetsgivarens och de rättsvårdande myndigheternas utredningar av sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det fastslog Europadomstolen i ett nyckelavgörande i vilket Rumänien ansågs ha brutit mot EKMR på grund av de bristfälliga utredningar som arbetsgivare och åklagare gjort efter att en städerska anmält att hon blivit sexuellt trakasserad av sin chef.
Premium Var uppsägningen provocerad? Provocerades butikssäljaren till uppsägning efter att ha utsatts för diskriminerande jargong, utfrysning och nedsättande behandling? Använde företrädare för arbetsgivaren ordet zigenare?