Skall en talan handläggas som ett genkäromål i en rättegång tillsammans med ett visst annat mål?
Bakgrund: Almega väckte talan mot Industrifacket och yrkade att arbetsdomstolen skall fastställa att en av Industrifackets medlemmar inte har rätt till vissa skift- och ob-tillägg från Shell. Industrifacket ansökte då om så kal-lad genstämning mot Almega och även mot Shell. Med genstämning menas att en part stämmer käranden, här Almega, i samma fråga.
Almega och Shell: Industrifackets yrkanden skall avvisas eftersom genstämning inte är möjlig mot subjekt som inte tidigare är part i målet.
Industrifacket bestrider.
Skäl: Den som är medlem i en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation kan inte själv väcka och utföra talan i en arbetstvist vid arbetsdomstolen. Om medlemmens organisation väcker och utför talan i domstolen, skall medlemmen ändå i vissa hänseenden likställas med en part. Lagtexten utesluter inte att det är möjligt att likställa medlemmen med en part även i andra fall än som uttryckligen sägs i lagen.
Som arbetstagarorganisation har Industrifacket rätt att väcka talan för sin medlem. För att få en dom mot Shell krävs att bolaget också stäms in. Det som har hänt är att Industrifacket väckt talan mot Almega och Shell angående "samma sak" som avses i Almegas käromål.
Det finns inte någon rättslig grund för att avvisa Industrifackets väckta talan. Det är uppenbart att målen skall handläggas tillsammans. Detta innebär att domstolen skall ta upp Industrifackets talan även i den del denna riktas mot Shell som ett genkäromål.
Slut: AD avslår Almegas och Shells yrkande. Beslutet var enhälligt.