domsreferat

Utstationering kräver ”tillräcklig anknytning”

EU-domstolen kom till slutsatsen att utstationeringsdirektivet principiellt sett är tillämpligt på internationella vägtransporter. Foto: AP Photo/Bob Edme/TT

En arbetstagare kan utföra arbetsuppgifter i ett annat land utan att ha rätt till det landets minimivillkor enligt utstationeringsdirektivet. För att det ska vara fråga om en utstationering krävs en tillräcklig anknytning. Det fastslog EU-domstolen i en dom om hur utstationeringsdirektivet ska tillämpas på lastbilschaufförer.

Publicerad Uppdaterad

I en internationell åkerikoncern bestående av ett nederländskt, ett tyskt och ett ungerskt bolag uppstod frågan om tillämpning av ett kollektivavtal som det nederländska bolaget var bundet av. Det nederländska kollektivavtalet föreskrev att ”en arbetsgivare är skyldig att i underleverantörsavtal som fullgörs i eller från dennes nederländsketablerade företag av fristående företag i egenskap av arbetsgivare, fastställa att arbetstagare i det fristående underleverantörsföretaget ska omfattas av de grundläggande villkoren i [detta kollektivavtal] när detta följer av [utstationeringsdirektivet], även om lagstiftningen i ett annat land än Nederländerna har valts som tillämplig lag”.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →