Var det rätt att avskeda en arbetstagare som på en julfest hade misshandlat och hotat arbetskamrater?

Bakgrund: Sasko N var anställd hos bolaget som fullserviceoperatör av dryckesautomater. Han avskedades den 19 december 1997 på grund av vad som hänt på en julfest som bolaget anordnat.
Förbundet yrkar i första hand att Sasko skall få 100 000 kronor i allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd. I andra hand, om arbetsdomstolen skulle anse att det inte fanns skäl för avskedande men väl för uppsägning, yrkar förbundet att Sasko skall få 45 000 kronor i allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd. Det fanns inte skäl för avskedande och inte heller för uppsägning.
Arbetsgivarparterna bestrider. På julfesten misshandlade Sasko en av cheferna, Robert T. Han hotade också denne och andra anställda till livet.
Förbundet bestrider att Sasko misshandlade Robert. Sasko blev provocerad av Robert och var mycket upprörd. Bolaget är medansvarigt för det inträffade genom att bolaget tillhandahöll stora mängder alkohol.
Domskäl: Saskos och Roberts uppgifter går isär. Sasko hade druckit en stor mängd alkohol under kvällen medan Robert druckit måttligt. Saskos uppgifter får inte stöd av någon annan. Ingen har sett att Robert skulle ha knuffat omkull Sasko. Däremot har ett vittne sett flera personer hålla fast en mycket aggressiv och skrikande Sasko för att han inte skulle kasta sig över Robert. Två vittnen har berättat att Sasko var berusad och mycket aggressiv medan Robert var nykter och medtagen. Flera vittnen har sett ett rött märke vid Roberts ena öga. Utredningen har också visat att Sasko hotade Robert och andra anställda till livet. Sasko själv har inget minne av detta. Arbetsdomstolen tror på vad Robert berättat. Detta innebär att det är bevisat att Sasko sparkade och slog Robert. Det är också bevisat att han hotade Robert och två andra anställda och deras anhöriga till livet. De tog hoten på allvar.
Våld och hot om våld på arbetsplatsen eller med anknytning till arbetsplatsen är allvarligt. Ett handlande som Saskos motiverar normalt ett avskedande. Det är inte bevisat att Robert provocerade Sasko. Att han ingrep mot Sasko för att denne störde festen var ingen provokation.
Deltagarna på festen bjöds på alkohol. Många hade druckit alkohol även före festen. Sasko drack mycket alkohol och blev rejält påverkad. Var och en måste ta ansvar för sitt drickande och sitt handlande. En festarrangör ansvarar dock för ordningen på festen och måste ingripa om någon festdeltagare blir alltför berusad. Av utredningen framgår att bolaget skickade hem två festdeltagare som uppträdde olämpligt.
Utredningen visar att Sasko uppträdde olämpligt och störande på festen. Han fick flera tillsägelser, men ändrade sig inte. Sasko misshandlade Robert när denne skulle tala med Sasko om hans beteende. Någon ansvarig hos bolaget borde ha ingripit tidigare och skickat hem Sasko. Även om bolaget i viss mån brast i sitt ansvar för ordningen ursäktar detta inte Saskos beteende. Arbetsdomstolen anser att Saskos handlande var så allvarligt att bolaget hade rätt att avskeda honom. Därför skall förbundets talan avslås.
Domslut: Svenska industritjänstemannaförbundets talan avslås. Domen var enhällig.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →