Var en butiksanställd, som sagt upp sig själv efter anklagelser om stöld på arbetsplatsen men senare blivit frikänd, bunden av sin uppsägning?
Bakgrund: Berit J arbetade på ett Domusvaruhus. Hon var ordförande i Handels fackklubb där. I mars 1995 anklagade föreningen Berit för att ha stulit 20-kronorsedlar ur varuhusets växelkassa. Hon nekade. Föreningen polisanmälde Berit och underrättade henne om att man tänkte avskeda henne.
Den 7 april 1995 hölls en överläggning mellan föreningen och Handels. Vid överläggningen diskuterades om Berit kunde säga upp sig själv i stället för att bli avskedad. Berit, som inte var med vid överläggningen, kontaktades efteråt och sade sedan upp sig själv. Några dagar senare undertecknade hon en skriftlig uppsägningshandling. Hennes anställning upphörde den 15 april 1995. Berit åtalades därefter för att ha stulit 60 kronor på sin arbetsplats. Hon blev frikänd.
Handels menar att föreningen avskedat Berit och yrkar att avskedandet ogiltigförklaras. Berit skall dessutom ha skadestånd. Berit sade inte upp sig frivilligt, hon hade inget verkligt val. Om arbetsdomstolen anser att Berit sade upp sig frivilligt, menar förbundet att det skulle strida mot tro och heder eller vara oskäligt att göra uppsägningen gällande mot henne. Den skall därför lämnas utan avseende enligt avtalslagen. Man måste beakta att Berit blev frikänd.
Arbetsgivarparterna bestrider yrkandena. Berit sade upp sig frivilligt. Hon visste sedan länge att föreningen tänkte avskeda henne. Hon hade tid att tänka. Dessutom biträddes hon av Handels och hade själv facklig erfarenhet. Uppsägningen stred inte heller mot avtalslagen.
Domskäl: En uppsägning från arbetstagarens sida är omedelbart bindande. Den kan dock i vissa fall jämställas med en uppsägning från arbetsgivarens sida och har då ingen verkan. För detta krävs att arbetsgivaren handlat på ett otillbörligt sätt. En uppsägning kan också lämnas utan avseende enligt avtalslagens regler.
I ett fall som detta kan det ligga i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse att arbetstagaren säger upp sig själv i stället för att bli avskedad. Om arbetstagaren väljer att säga upp sig själv är det inte utan vidare så att arbetsgivaren har framkallat uppsägningen.
Vid överläggningen den 7 april 1995 hade både Berit och Handels klart för sig att föreningen tänkte avskeda Berit för stöld. Berit företräddes av två funktionärer från Handels. Hon hade dessutom själv facklig erfarenhet. Det är inte klart vem som väckte förslaget att Berit skulle säga upp sig själv. Det spelar dock ingen roll, därför att det är klart att Berit själv tog ställning till förslaget vid en telefonkontakt. Hon blev inte pressad att acceptera förslaget. Första gången arbetstagarsidan påstod detta var i mars 1996 sedan hon frikänts från anklagelserna om stöld. Det har ingen betydelse för bedömningen av föreningens agerande den 7 april 1995 att Berit senare blev frikänd. AD anser mot denna bakgrund att för-eningen inte agerade otillbörligt eller att Berits uppsägning skall lämnas utan avseende enligt avtalslagen.
Domslut: Handels talan avslås. Domen var enhällig.