Var ett par arbetstagare anställda för viss tid enligt ett kollektivavtal?

Bakgrund: Enligt en protokollsanteckning i ett kollektivavtal för anläggningsbranschen kan man träffa avtal om anställning för viss tid inom nyproduktion och vissa större reparations- och ombyggnadsprojekt vid anställning som beräknas pågå högst sex månader. Enligt en annan protokollsanteckning i avtalet övergår en avtalad anställning till tillsvidareanställning i den verksamhet där arbetstagaren är anställd, om anställningen fortsätter efter det att anställningen rätteligen skulle ha upphört (stupstocksregeln). Parterna är överens om att stupstocksregeln inte gäller om en arbetstagare är anställd för en säsong.
Förbundet yrkar att bolaget skall betala dels ekonomiskt skadestånd till Jan och Arne med vissa belopp, dels 15 000 kronor i allmänt skadestånd till dem var och 15 000 kronor till förbundet. Jan och Arne ingick avtal med bolaget om visstidsanställning. Anställningarna kom sedan att förlängas så att de pågick mer än sex månader. Deras anställningar övergick därmed i tillsvidareanställningar.
Arbetsgivarparterna bestrider. Jan och Arne var säsongsanställda. Stupstocksregeln gäller därför inte för dem.
Domskäl: Bolaget avsåg att anställa Jan och Arne för en säsong. Varken avdelningen eller arbetstagarna insåg eller borde insett detta. Arbetsdomstolen finner därför att de blev anställda för viss tid.
Domstolen finner vidare att stupstocksregeln endast skall tillämpas för sådana anställningar som avser nyproduktion eller vissa större reparations- och ombyggnadsprojekt. Jan och Arne var inte under den aktuella tiden sysselsatta i nyproduktion eller större reparations- och ombyggnadsobjekt. Deras anställningar övergick därför inte i tillsvidareanställningar.
Domslut: AD avslår förbundets talan. Två ledamöter var skiljaktiga.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →