Var Lunds stift förhandlingsskyldigt enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen?

Bakgrund: Lunds stift beslutade i december 2000 om indelningsförändringar så att bland annat flera församlingar lades samman till en församling.
Akademikerförbundet: Stiftet ska betala 1 750 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet. Besluten om indelningsförändringar medförde viktigare förändringar för både verksamheten och för arbets- och anställningsförhållandena för de arbetstagare som berördes. Stiftet var därför skyldigt att förhandla med förbundet innan stiftet fattade sitt beslut. Så skedde inte.
Arbetsgivarparterna bestrider. Stiftet är inte arbetsgivare i den mening som avses i medbestämmandelagen. Det fanns därför inte någon primär förhandlingsskyldighet innan besluten fattades.
Domskäl: Medbestämmandelagen tillämpas bara på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. För att arbetstagarorganisationen ska ha rätt till förhandling enligt medbestämmandelagen måste frågan gälla förhållandet mellan arbetsgivaren och en medlem hos organisationen. Medlemmen måste vara eller ha varit arbetstagare hos arbetsgivaren. Innan en arbetsgivare beslutar om en viktigare förändring av sin verksamhet, ska han på eget initiativ förhandla med den arbetstagarorganisation till vilken han är bunden av kollektivavtal.
Det är ostridigt att stiftets indelningsändringar ska anses som beslut om viktigare förändringar enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen. Därutöver krävs att stiftet ska anses som arbetsgivare.
I propositionen med förslag till lag om Svenska kyrkan överläts frågan om hur arbetsgivarfunktionerna över prästerna skulle utformas efter det att kyrkan skilts från staten. Av en skrivelse från Svenska kyrkans centralstyrelse framgår klart att tanken inför skiljandet av stat och kyrka var att renodla tillsynen över utövandet av kyrkans vigningstjänst och hålla den skild från arbetsgivarrollen. Församlingen eller samfälligheten skulle vara arbetsgivare för församlingsprästerna. Biskop och domkapitel skulle sköta tillsynen. Ett beslut om detta togs sedan vid ett kyrkomöte.
Arbetsdomstolen anser att stiftet inte har beslutat om de aktuella indelningsändringarna i sin egenskap av arbetsgivare. Någon förhandlingsskyldighet fanns därför inte enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen för stiftet.
Domslut: Arbetsdomstolen avslår Kyrkans Akademikerförbunds talan. Domen var enhällig.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Lag & Avtal idag


Ditt val av tidningen, låsta artiklar på hemsidan och
e-tidningen på webben eller i appen.


Fortsätt →