Kommun skulle ha förhandlat inför provanställningar

Publicerad Uppdaterad

Mål: A 63/08
Saken: Kollektivavtalstolkning
Arbetsdomstolen tolkar kollektivavtalet till Kommunals fördel. Örebro kommun skulle ha förhandlat innan vårdarna provanställdes.
Örebro kommun provanställde fem vårdare, men förhandlade med Kommunal bara inför beslutet att anställa en av dem, den som var medlem i förbundet. Inför att provanställa de andra fyra - tre var medlemmar i andra organisationer och en
var oorganiserad - ansåg kommunen sig inte behöva förhandla.
Kommunal: Kommunen bröt mot kollektivavtalet genom att inte förhandla om provanställningen av fyra vårdare. Förbundet krävde 100 000 kronor i allmänt skadestånd för det kollektivavtalsbrottet.
Kommunen: Förhandlingsskyldigheten gällde bara medlemmar i Kommunal.
Arbetsdomstolen: Mellan parterna gäller kollektivavtalet
ab 05 och i det finns en bestämmelse som säger att innan beslut fattas om provanställning ska förhandling enligt paragraf 11 i medbestämmandelagen ske.
Enligt förbundet betyder bestämmelsen att förhandling ska äga rum mellan arbetsgivaren och de kollektivavtalsbärande organisationerna inför beslut om provanställning inom respektive organisations avtalsområde.
Den tolkningen får starkt stöd av vittnesförhöret med Kommunals före detta förhandlingschef Jan Sjölin. Och något bevis däremot har inte lagts fram.
Att tolka bestämmelsen som Örebro kommun gjort skulle också innebära en mycket mer begränsad förhandlingsskyldighet än vad parterna avsåg med bestämmelsen när den kom till.
Domslut: Örebro kommun har brutit mot kollektivavtalsbestämmelsen, men på grund av omständigheterna sätts skadeståndet ned från 100 000 till 40 000 kronor.
Domen var enhällig.
 

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →