Andra exempel i Finland

2020-02-27 00:00  

Så gjorde chokladtillverkaren, skogsindustrin och försvaret.

Försvarsmakten startade catering

Försvarsmakten bildar 2011 ­bolaget Leijonacatering Oy, dit matservicen och dess arbets­tagare flyttas genom verksamhetsöverlåtelse. Leijonacatering går med i arbets­givar­orga­nisa­tionen för privata serviceföretag, Palta.

Bolaget byter till kol­- lek­tiv­avtalet för restauranganställda inom privatsektorn i stället för ­avtalet inom den statliga sektorn. De anställdas ­löner sjunker runt 30 procent, eller med cirka 4 000 kronor i snitt per månad.

Fazer bytte avtal på Gateau

Livsmedelskoncernen ­Fazer AB köper upp hantverksbageri­kedjan Gateau 2016. Livsmedelsindustrins kollektivavtal tillämpas på de anställda, vilka bland annat är konditorer och bagare. Fazer meddelar 2019 att bageri­kedjan, som också har ­kaféer, övergår till dotterbolaget Fazer Ravintolat för restau­ranger och kaféer. Dotter­­­bolaget är med i arbets­givar­orga­nisa­tionen för privata service­företag, Palta. ­Fazer Ravin­tolat börjar tillämpa kollektivavtalet för restauranganställda inom privatsektorn på nyanställda. Lönerna är upp till 5 000 kronor sämre, främst genom lägre ob-ersättning.

UPM sopade ut städarna

Skogsindustrikoncernen UPM meddelar år 2006 att det lägger ut städningen av fabrikerna till städföretaget ISS Services. Städarna övergår till ISS som är medlem i arbets­givar­orga­nisa­tionen för privata serviceföretag, Palta. ISS tillämpar kollektivavtalet för fastighetstjänste­branschen. Löner och för­måner försämras för städarna på pappersfabriken som tidigare omfattades av kollektivav­talet för pappers­industrin.

Källa: Servicefacket PAM och finska dagstidningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen