Åsa Fahlén vill leda det nya skolförbundet

2022-05-23 16:29 Mattias Croneborg  
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén vill leda det nya storfacket för lärare – Sveriges Lärare.

FACKLIGT. Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, tänker kandidera till ordförandeposten i det nya stora skolfacket – Sveriges Lärare.

– Jag har för avsikt att kandidera, säger Åsa Fahlén till Lag & Avtal.

Under helgen blev det klart att Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund bildar två nya fackförbund – Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

Läs mer: Sammanslagning av skolfacken klart

– Det är historiskt men det känns samtidigt lite vemodigt att lägga ned ett förbund. Säger Åsa Fahlén.

Hur kommer det sig att det händer nu, sammanslagning har diskuterats under lång tid?

– Det har hänt några olika saker som har gjort det möjligt. Våra medlemsgrupper har blivit mer lika varandra. Bland medlemmarna skiljer sig inte åsikterna så mycket längre. Sedan har Lärarförbundet tagit ställning i några frågor som är viktiga för oss.

Åsa Fahlén lyfter fram tre saker. Den första är att Lärarförbundet är för ett statligt huvudmannaskap för skolan. Den andra är att Lärarförbundet stöder linjen att alla lärare ska vara behöriga. Den tredje är att Lärarförbundet numera har Saco som centralorganisation. Lärarförbundet beslutade i september förra året att lämna TCO och istället gå med i Saco.  

Är det viktigt att Saco är centralorganisation?

– Den akademiska tillhörigheten är stark. Numera är alla lärare akademiker, även förskollärare.

Vad händer med obehöriga lärare?

– Båda förbunden har sådana. Alla nuvarande medlemmar förs över till det nya förbundet, givetvis efter medlemmens godkännande. Men i framtiden ska man vara behörig. Vi uppmanar alla att skaffa sig behörighet.

Vem ska leda det nya förbundet?

– Vi har övergångsregler som gäller från den 1 januari nästa år. Under övergången fram till maj 2024 ska det vara delat ledarskap. Vi kommer att dela på ordförandeposten på något sätt.

Hur blir det sen?

– En kongress för det nya förbundet utser en ny ordförande. Då blir det inte delat ledarskap längre, säger Åsa Fahlén som alltså själv tänker kandidera till den nya tunga förbundsposten.

Har ni tagit lärdom av andra förbund som gått samman?

– Absolut, jag har pratat med ganska många.

Åsa Fahlén säger att förbundet har varit på studiebesök i Finland och Norge där lärarfacken gått samma väg.  

– Jag har också tät kontakt med Akavia som bildades av Jusek och Civilekonomerna. Vi har även tittat på Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Läs mer: Reste sig ur ett misslyckande

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer