Tidningen Branschen vill ha svenska modellen Henrik Bäckström, Bemanningsföretagen. Trots att André Börvall blev avskedad säger sig bemanningsbranschen vilja arbeta för att öka det lokala fackliga inflytandet för bemanningsanställda. Lena Gunnars Publicerad 16 dec 2015 kl 23.00 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Logga in på Lag&Avtal Premium Är du inte prenumerant? Skaffa en prenumeration och få omedelbart tillgång till det alternativ du väljer. SE VÅRA ERBJUDANDEN Redan prenumerant? Aktivera ditt konto här Logga in på Lag&Avtal Premium tidningen Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Premium Fick måleriföretaget bryta inhyrningsvetot? Målareförbundet lade veto mot planerna att hyra in personal som kanske inte hade rätt kvalifikationer. Måleriföretaget valde att bryta mot vetot. För det vill förbundet ha skadestånd. Men på arbetsgivarsidan anser man att yrkeskvalifikationerna inte gäller vid inhyrning.
Måste jag vara med som reklampelare? Min arbetsgivare vill lägga ut en bild på företagets webbplats i marknadsföringssyfte. Jag och några andra kolleger är med på bilden. Arbetsgivaren ber nu om mitt medgivande. Jag har ingen lust att vara med på bilden, men känner press att säga ja. Vad gäller?
Varför vill parterna ha en ny nämnd? Vem bestämmer över den statligt organiserade tvistelösningen? Den frågan kan ställas på sin spets inom kort med anledning av den nya Huvudavtalsnämnden, skriver Niklas Selberg och Erik Sjödin, som varnar för att rättsbildningen i Arbetsdomstolen hämmas med den nya ordningen.
Premium Skadestånd ska avskräcka från vilda strejker Skadestånd för vilda strejker ska fungera avskräckande så att fredsplikten hedras. På 1920-talet motsvarade skadeståndet en industriarbetarlön. Nu är ”normalnivån” drygt 3 000 kronor.
Måste jag åka Vasaloppet i tjänsten? Har nyligen börjat som administratör på ett företag som har en ”hälsosam image”. Jag såg tyvärr först efter att jag skrivit på anställningsavtalet att det står att ”alla anställda ska åka Vasaloppet”. Jag är extremt ointresserad av sport i allmänhet och skidåkning i synnerhet. Kan man verkligen ha sånt trams i ett anställningsavtal?
Premium Karin Brunzell vill se nationella avtal i stället för EU-lagstiftning INTERNATIONELL SYN. Parterna måste våga förändra den svenska modellen om de ska ha ett reellt inflytande när arbetsmarknadsfrågor regleras på EU-nivå. Nationella kollektivavtal med miniminivåer kan vara en väg framåt, enligt Karin Brunzell, ST.
Premium Eva Nordmark: Fler behöver delta i trepartslösningar POLITIKERSYN. Ja, den svenska modellen har förändrats. När det parlamentariska läget är instabilt så är trepartslösningar viktiga, konstaterar Eva Nordmark (S). I EU vill hon se en ändrad lagstiftningsteknik som är förenlig med vår modell.
Premium Politisk instabilitet ger parterna spelrum AKEDEMIKERSYN. Den svenska modellen har förändrats på senare år. Arbetsmarknadens parter utformar lagförslag – och trepartslösningar ligger bakom ny lagstiftning. Ett skifte har ägt rum, enligt professor Petra Herzfeld Olsson.
Premium Fördjupning: Makten koncentreras i den svenska modellen INLEDNING. Den svenska modellen har genomgått stora förändringar under senare år. Detta speglar den politiska instabilitet som råder i Sverige, säger tunga bedömare till Lag & Avtal. Men förändringarna har också lett till mer makt för parterna i den privata sektorn.
Kommentar: Arbetsrätten – större än någonsin men mindre omstridd? KOMMENTAR. År 2022 går till historien som ett omdanande år för arbetsrätten där nationella politikernas makt minskar till förmån för parterna samt internationell och överstatlig rätt, skriver Niklas Selberg och Erik Sjödin