Ensamkommande riskerar utvisning vid kort anställning

2020-06-25 00:00 Calle von Scheele  
Migrationsverket har tolkat regeln om ”varaktig försörjning” som en tillsvidareanställning eller en visstid som varar i minst två år. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migration. Ensamkommande flyktingar som tagit studenten möter nu benhårda krav när de söker jobb. Migrationsverket godtar bara vissa typer av anställningar om de inte ska utvisas.

De har funnits i Sverige i snart fem år, är omkring 8 000 och har i de flesta fall flytt från Afghanistan.

Nu har många av dem tagit studenten. Men i samma stund som de har examensbeviset i handen börjar klockan ticka mot utvisning.

Enligt lagstiftningen har de sex ­månader på sig att hitta en var­aktig försörjning. Migrationsverket har ­tolkat detta som en tillsvidareanställning eller en visstid som varar i minst två år. Dessutom säger lagen att löner, försäkringsskyddet och andra villkor inte får vara sämre än i kollektivavtal eller praxis i branschen.

Det är svåra överväganden som den unge flyktingen måste göra när han får ett jobberbjudande. Frågan är hur en 19- eller 20-åring ska klara den bedömningen.

– Den frågan kan vi från Migrationsverket inte svara på, säger Ellen Regebro, jurist på Migrationsverkets rättsavdelning.

Reglerna finns i ett rättsligt ställningstagande som verket publicerat och som Ellen Regebro kallar en rimlig ­utgångspunkt.

Kraven på en tillsvidareanställning eller varaktig visstid skiljer sig starkt från hur ungdomars arbetsmarknad ser ut.

Inom kommuner och landsting har nära två tredjedelar, 64 procent, av ungdomarna under 25 år timanställningar och bara 16 procent ett fast jobb.

Siffrorna kommer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som redan i oktober begärde överläggningar med regeringen om problemen med lagen. Men regeringen har låtit frågan bero.

– Vi bedömde redan i höstas att det skulle bli svårt för många ungdomar att få en anställning som uppfyller ­lagens villkor inom sex månader efter avslutad utbildning. Efter att coronapandemin dragit in i Sverige bedömer vi att möjligheterna ser ännu sämre ut för flera av dem, säger Mia Hemme­stad, förbundsjurist på SKR.

De unga ensamkommande som vänder sig till Arbetsförmedlingen kommer där möta helt andra regler. Den som har någon form av ersättning riskera avstängning om han enbart tackar ja till jobberbjudanden som uppfyller Migrationsverkets krav.

Regeln är att man ska ta alla lämpliga jobb, även mycket korta anställningar.

Dessa regler krockar med Migrationsverkets krav på den ensam­kommande. Men dess jurist Ella Regebro säger att man tillämpar lagen.

– Förarbetena ger inget utrymme för att ta hänsyn till en sådan sak, ­säger hon.

Gymnasielagen

Det är inte en lag utan ­flera regelverk som kallas gymnasielagen.

Villkoren om uppehålls­tillstånd efter avslutade studier finns i paragraf 17 i lagen 2016:752 om till­fälliga begränsningar att få uppehållstillstånd i Sverige, kallad tillfälliga lagen.

Villkoren upprepas i paragraf 5 i lagen 2017:353 om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå.

I ett rättsligt ställnings­tagande i maj 2017 ­tolkade Migrationsverket bestämmelserna. Där finns regeln om tillsvidareanställning ­eller minst 2-årig visstid.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer