Tidningen

Kritik mot arbetsrätten när Stigas fabrik flyttar

Stiga har i många år tillverkat gräsklippare i Tranås. Nu flyttar moderbolaget GGP den här tillverkningen till Campigo i Italien. Foto: Scanpix

Kritiska röster höjs mot arbetsrätten efter flytten av Stiga från Tranås till Italien. LO-juristen Claes-Mikael Jonsson ifrågasätter kostnaderna vid nedläggning av verksamheter i Sverige.<br>– Det är dags att fundera över om det är för billigt, säger han.

Publicerad

Stigas tillverkning av åkgräsklippare ska lämna Tranås för att i stället hamna på moderbolaget GGP:s fabrik i Campigo, Italien. Facket If Metall är upprört över att jobben försvinner just i Sverige och hävdar att Tranåsfabriken är de mest lönsamma koncernen har. Den förklaring till att just Tranåsenheten läggs ned som många pekar på är just att driftsinskränkningar är billigare i Sverige än i många andra länder. Hittills har de svenska facken valt att vara positiva till den svenska modellen för neddragningar, som har gynnat nödvändig strukturomvandling. Nu kan det vara dags att tänka om, anser Claes-Mikael Jonsson.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →