Arbetsrätt

Paus bagarstugas nya ägare tecknar kollektivavtal

Paus Bagarstuga drivs av Rainer och Maritha Paus som på hemsidan anklagar Livsmedelsarbetareförbundet för maffialiknande metoder.

Paus bagarstuga i Haninge är såld. Livs har avslutat sin blockad. - Det är positivt att det kommer in en ägare som vill teckna kollektivavtal, säger Gerald Lindberg, Livs andre vice ordförande.

Publicerad

Paus bagarstugas tidigare ägare motsatte sig avtal med både Hotell- och restaurangfacket och Livsmedelsarbetareförbundet. I början av januari tog Livs till stridsåtgärder, bagarstugan sattes i blockad.

Kurt Eriksson, Medlingsinstitutets före detta chefsjurist, fick som första uppdrag som medlare att försöka ena parterna. Att det inte lyckades var inte så konstigt, menar Livs andre ordförande Gerald Lindberg.

- Om en arbetsgivare absolut vägrar är det inte mycket att göra, säger han.

Blockaden är nu över. Paus är sålt och den nya ägaren, som tar över den 1 juni, har tecknat avtal med Hotell- och restaurangfacket. Gerald Lindberg är nöjd med att det kommer in en ny ägare som vill teckna kollektivavtal. Därmed kommer all personal att omfattas av ett kollektivavtal från och med juni. Gerald Lindberg ångrar inte att Livs satte hårt mot hårt.

- Tack vare vår blockad fick de anställda kollektivavtalsförsäkringar. Det hade de inte innan, säger han.